• Inge

Weg met je onzekerheid! Je hebt wél iets te melden


Vorige maand werd ik via via benaderd voor een coachingstraject. Iemand was vastgelopen in het werk en vroeg zich af of ik iets kon betekenen. Aan de ene kant was ik super enthousiast: eindelijk kon ik mijn kennis in de praktijk brengen. Aan de andere kant sloeg de twijfel meteen toe. Kan ik dit wel? Ben ik voldoende thuis in het onderwerp? Wat als ik niks intelligents toevoeg aan het gesprek? Wat als diegene alles al weet wat ik in huis heb? Mijn enthousiasme zette zich langzaam om in kleine zweetdruppeltjes. Was ik wel goed genoeg?

Natuurlijk besprak ik de situatie met de mensen om me heen. Ze drukten me allemaal op het hart dat als iémand het kon, ik het was. Super lief, maar echt relaxter werd ik er niet van. Als iedereen zo’n vertrouwen in me had, kon de teleurstelling alleen maar groter worden. Ik besloot mezelf voor het gesprek bij elkaar te rapen en er voor te gaan. Ik had immers niets te verliezen (behalve dan mijn eer, zelfvertrouwen, deskundigheid en andere kleinigheden). Het bleek een ontzettend leuk gesprek en ik geloof zelfs dat ik mijn coachee een stukje op weg heb kunnen helpen. Achteraf werd ik bedankt voor het fijne gesprek. Had ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Ik ben al drie jaar dagelijks bezig met de principes van de positieve psychologie, heb tientallen mensen gesproken, honderden mensen getraind. Ik kan echt wel iets!

Niemand is een expert

Twee weken geleden gaf ik een korte masterclass over positieve psychologie aan een groep ervaren trainers. Een soortgelijk tafereel herhaalde zich: kon ik dit wel? Wist ik wel genoeg? Zouden die ervaren trainers me wel serieus nemen? En zouden ze mijn tips en trics niet al lang kennen? Wat kon ik toevoegen? De ochtend werd super goed ontvangen. Er waren veel vragen, volop interactie en mensen vonden mijn verhaal erg leuk. Wederom dacht ik: heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Op weg naar huis realiseerde ik me dat mijn onzekerheid redelijk belachelijk was. Ik ben al drie jaar dagelijks bezig met de principes van de positieve psychologie, heb tientallen mensen gesproken, honderden mensen getraind. Ik kan echt wel iets! Ben ik een expert? Nee, zo zou ik mezelf niet omschrijven. Ben ik een compleet incompetent? Nee, dat ook niet. Natuurlijk kan mijn presentatie altijd mooier, had ik een betere vraag kunnen stellen of zaken net iets anders kunnen formuleren. Maar hey, who cares?!

De kracht van enthousiasme

Ik ben er van overtuigd dat als je je verhaal met passie en openheid brengt, dat mensen je de kleine schoonheidsfoutjes wel vergeven (als ze die zelfs al zien). Misschien weet je niet alles (wie wel?), maar dat maakt niet uit. Als jij doet waar je blij van wordt, steek je anderen er mee aan. Je weet ze te raken en in beweging te krijgen door ze aan te steken met je enthousiasme. Ervaring zegt niet alles, met enthousiasme en een vleugje humor kom je een heel eind!

Overtuig jezelf van je kunnen. Of je nu nog studeert, net in je eerste baan zit of op zoek bent naar je tweede: je hebt een heleboel kennis en kunde. Gebruik deze, minimaliseer het niet. Raap jezelf bij elkaar, ga proberen. Faal, struikel, leer en groei. Ga staan voor die dingen die jij belangrijk vindt, waar jij enthousiast van wordt. Dan komt de rest vanzelf. Dus zeg, net als ik, eens wat vaker tegen jezelf: weg met die onzekerheid, ik heb wél wat te melden!

<Deze blog is reeds verschenen by Humans of Psychology>

#twijfel #durven #talent #onzekerheid

© 2020 Hulshof Career Development