• Inge

Waarom doelen stellen makkelijk is, maar ze realiseren niet


Je kent het wel, opeens denk je: ‘morgen ga ik het helemaal anders doen’. Vanaf nu eet ik geen frietjes meer, schop ik de wijn de deur uit en ga ik gezond leven. Vaak weten we ons ongeveer een week goed aan onze nieuwe voornemens te houden, maar daarna wordt het lastig. Hoe ga je dit volhouden? Doelen stellen is makkelijk, doelen realiseren nét niet. Hoe komt dat? En hoe kun je doelen stellen die je wél kunt volhouden.

1. Wees concreet

Laten we blijven bij het voorbeeld van gezond leven. Gezond leven is nogal groot en moeilijk te vangen. Want, wat is gezond leven voor jou? Hoe ziet een gezond leven er uit? Wat doe je wel, wat doe je niet? Hoe merk je dat je gezond leeft? Welke voordelen levert gezond leven je op? Zo maar een handje vol vragen die heel logisch klinken, maar naarmate je er langer over nadenkt soms best lastig kunnen zijn. Bottomline: zorg dat je doelen concreet zijn. Zorg dat je precies voor ogen hebt waar je aan wil gaan werken, hoe het eruit ziet en wat je moet doen. Beantwoord de zogenaamde W-vragen voor jezelf: waarom, wie, wat, waar, wanneer, etc. Hoe concreter jij bedenkt hoe jouw doel eruit ziet, wat je gaat doen en wat het resultaat gaat zijn, hoe makkelijker het is om je doelen te realiseren.

2. Werk in kleine stapjes

Nog zo’n belangrijke. Vaak stellen we grote doelen. Bijvoorbeeld ‘het opzetten van je eigen bedrijf’. Natuurlijk staat dit niet van de een op de andere dag. Er zijn vele tussenstapjes die genomen moeten worden en het is dan ook belangrijk klein te beginnen. Dit verkleint de kans dat je uitstelgedrag gaat vertonen. Hoe groter de stap, hoe makkelijker het is om te denken ‘aah dat doe ik morgen wel’ of ‘ik weet het niet zeker dus ik doe maar niets’. Door het doel op te knippen in kleine stapjes, wordt het beheersbaar. Je creëert overzicht en weet wat de volgende stap gaat worden. Een facebook-pagina aanmaken klinkt een stuk beter te doen dan ‘het opzetten van je bedrijf’. Hoe kleiner de stap, hoe makkelijker het wordt.

Wat dat betreft verschillen volwassenen niet zo veel van kleine kinderen. Nog steeds raken we gemotiveerd als iets wat veel moeite kost, gelukt is.

3. Vier je successen

Het allerbelangrijkste is misschien nog wel het vieren van je successen. Vaak wordt dit vergeten, maar het is cruciaal om de motivatie vast te houden. Weet je nog dat je leerde fietsen? Keer op keer ging je onderuit, maar man wat was het gaaf toen pa en ma applaudisseerden toen je een rondje om het gras kon fietsen zonder te vallen. Dit smaakte naar meer. Nóg een rondje! Wat dat betreft verschillen volwassenen niet zo veel van kleine kinderen. Nog steeds raken we gemotiveerd als iets wat veel moeite kost, gelukt is. Wanneer je stapjes zet richting je doelen is het daarom super belangrijk ze te herkennen en te vieren. Heb je een week gezond gegeten? Trakteer jezelf op een uitgebreide badsessie of een tijdschrift. Heb je je facebookpagina aangemaakt? Trakteer jezelf op een avondje netflix en chill. Het hoeven geen grootse dingen te zijn, maar ga even iets doen waar jij blij van wordt om te vieren dat het gelukt is. Geniet er van, dat heb je meer dan verdiend - je hebt immers hard gewerkt!

4. Complimentjes

Weet je wat stiekem ook goed werkt? Het krijgen van complimentjes. Dus, zie jij iemand in je omgeving hard werken aan zijn/haar doelen? Geef dan regelmatig een compliment. Hoe klein het stapje ook is, geef erkenning. Dit zal het voor de ander een stuk gemakkelijker maken. Probeer maar eens, waarschijnlijk word je er zelf ook blij van!

#voornemens #doelenstellen #succes #volhouden

© 2020 Hulshof Career Development