• Inge

5 tips om je werk leuker te maken


Natuurlijk heb je een baan waar je enthousiast van wordt. Waar je met veel plezier elke dag naar toe gaat en waar je je talenten mag inzetten en jezelf kunt ontwikkelen. Maar wist je dat je door het maken van kleine aanpassingen in je werk, met nog meer bevlogenheid en plezier aan het werk kunt zijn? We noemen dit job crafting.

Iedere werkomgeving bestaat uit job demands en job resources. Job demands zijn de dingen die je energie kosten, waar je moeite voor moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van een deadline. Job resources zijn de dingen die je energie geven in je werk, of die je helpen om te gaan met de job demands. Denk aan je collega’s. Hopelijk krijg je energie van ze. En hoe fijn is het als een van hen een helpende hand aanbiedt om je te helpen je deadline te halen.

Zonder job demands verveel je je kapot, zonder job resources word je helemaal gek. Het draait dus om balans.

Een ideale werkomgeving heeft zowel job demands als job resources. Zonder job demands zou je je kapot vervelen. Je hebt immers niets waar je moeite voor moet doen, of waar je je energie aan kunt besteden. Zonder resources word je gek: je moet van alles, maar hebt geen middelen om iets gedaan te krijgen. Het draait dus om balans. Met het liefst een beetje meer resources dan demands, zodat je na je werk ook nog energie over hebt om dingen te kunnen doen.

Je kunt meer energie en plezier uit je werk halen door te hoge job demands te verlagen (een te hoge werkdruk is ongezond en moet worden aangepakt) of door resources te vergroten. Focus je op die dingen die je energie geven en probeer onnodige energieverspilling te voorkomen. Hoe je dit kunt doen? Ik geef je 5 tips:

1. Werk aan projecten waar je in gelooft en waarin je jezelf kunt ontwikkelen

Werken aan dingen die je van nature leuk vindt, is makkelijker dan werken aan zaken waar je eigenlijk niet in gelooft. Trek dus die projecten naar je toe waar je warm van wordt. Zijn deze projecten er niet? Ga dan eens bij jezelf te rade waar je blij van wordt, waar je je tijd aan zou willen besteden. Ben je eruit? Trek je stoute schoenen aan en vraag naar de mogelijkheden. Vaak kan er meer dan je van tevoren had gedacht!

2. Ga koffie drinken met een collega van een andere afdeling

Weet jij eigenlijk helemaal niet hoe de werkzaamheden van medewerkers op afdeling X eruit zien? Zorg dat je erachter komt! Ga eens koffie drinken met iemand die je niet (zo goed) kent. Laat je inspireren door de ander, zijn/haar werkzaamheden en visie. Gegarandeerd een energiebooster! En super handig mocht je ooit wat gedaan moeten krijgen bij afdeling X. Een echte win-win.

3. Deel complimenten uit

Deze tip is super easy en bezorgt je gegarandeerd een goed gevoel. Zorg dat je niet alleen complimenten maakt over iemands uiterlijk (leuk jasje, mooie bril, dat soort dingen) maar ook over de werkzaamheden die iemand uitvoert. Dit heeft vaak veel meer impact, omdat er dan gezien wordt wat de ander doet of bijdraagt. Het effect van dit soort complimentjes blijft veel langer hangen.

4. Ruim je bureau op

Je staat waarschijnlijk niet meteen te trappelen, maar deze werkt echt. Want zeg nou zelf, is het niet heerlijk om die stapel met papieren die je hebt doorgewerkt gewoon weg te kunnen gooien? Op te ruimen en met een ‘frisse start’ te beginnen aan de taken die nu belangrijk zijn, zonder afgeleid te worden door rondslingerende stukken die nu niet relevant zijn? Het geeft mij in ieder geval altijd een goed gevoel als ik iets kan opruimen en ik weet: dit is klaar, done. Next!

5. Laat dingen los

Dit is misschien wel de lastigste tip, maar focus je energie op dingen waar je controle over hebt en ga niet lopen piekeren over dingen waar je niets mee kunt. Vraag je iedere keer af: kan ik hier iets aan veranderen? Zo ja, wil ik dit? Wil je dit niet of kun je er niets aan veranderen? Probeer er dan zo min mogelijk energie aan te verspillen. Het is ’t niet waard. Waar wordt jij blijer van, die collega die altijd loopt te klagen of die collega die er gewoon voor gaat?

Wil je meer weten over job crafting of denk je dat een training job crafting voor jouw team/organisatie relevant kan zijn? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

Bronnen:

Demerouti, E., Bakker, A. B., Nachreiner, F., & Schaufeli, W. B. (2001). The job demands-resources model of burnout. Journal of Applied Psychology, 86, 499–512. http://doi.org/10.1037//0021-9010.86.3.499

Tims, M., & Bakker, A. B. (2010). Job crafting: Towards a new model of individual job redesign. SA Journal of Industrial Psychology, 36, Art. #841, 9 pages. http://doi.org/10.4102/sajip.v36i2.841

Foto: Unsplash

#jobcrafting #bevlogenheid #werkplezier #kleinedingen #ontwikkelen

© 2020 Hulshof Career Development