• Inge

Hoe reizen mijn batterij oplaadt


Laatst las ik het boek ‘Wie (niet) reist is gek’ van Ap Dijksterhuis. De titel intrigeerde me en toen ik het zag liggen, moest ik ’t boek hebben. Jup, een gevalletje impulsaankoop. Maar van deze kreeg ik geen spijt, ik heb het in één keer uitgelezen. Wat een herkenning, wat een feestje! Met woorden als wegwee – het tegenovergestelde van heimwee – en nostgarie – het tegenovergestelde van nostalgie– neemt hij je mee in zijn reiservaringen.

Reizen, either you love it or you hate it. Ik val in de eerste categorie, al zijn er genoeg mensen die me met enige regelmaat vragen ‘waarom ’t nou weer zo ver weg moet’ en ‘wat er mis is met een vakantie in Nederland?’ Er is helemaal niks mis met een vakantie in Nederland. Sterker nog, ik kan intens genieten van een paar daagjes kamperen in ons kikkerlandje. En waarom ’t zo ver weg moet? Omdat ik hou van de cultuurshock. Van het met eigen ogen zien dat andere systemen ook werken en je vol verbazing storten in wisselkoersen, gerechten, ingrediënten en openbaarvervoerssystemen waar je de eerste dagen niet uitkomt.

Je leert dat alle mensen op de wereld uiteindelijk op zoek zijn naar liefde en geluk – al doet de media ons regelmatig anders geloven.

Maar wat brengt dat reizen me nou? Behalve een jetlag en het gevoel geradbraakt te zijn na een 17 urige vlucht of 12 uur in een bus/trein? Als ik op reis ben, ben ik écht weg van huis. Van alle dagelijkse dingen, de sleur, klusjes die nog moeten gebeuren. Dit geeft me een heerlijk en bevrijdend gevoel. Ik hoef me niet druk te maken om andere dingen dan ‘waar slaap ik vanavond’ en ‘heb ik al honger’. Heerlijk simplistisch.

Reizen brengt me ook nederigheid. Je ontmoet onderweg zoveel lieve mensen die alles met je willen delen. Hoe weinig ze soms ook hebben. Je leert dat alle mensen op de wereld uiteindelijk op zoek zijn naar liefde en geluk – al doet de media ons regelmatig anders geloven. Andere volkeren zijn niet eng, mensen zijn niet slecht. En geloof me, uiteindelijk slaap je net zo lekker (nee zelfs lekkerder) op een matje bij iemand thuis die verder weinig heeft maar ontzettend gastvrij is, dan in een kingsize bed in een ultra luxe all-inclusive.

Door plekken te bezoeken waar ’t allemaal minder geregeld is en waar corruptie de boventoon voert, kom je tot het besef hoe goed we het hebben. En dat is fijn thuiskomen. Net als een warme douche overigens ;-)

Inspiratie. Reizen geeft zoveel inspiratie. Hoe verder je van huis gaat, hoe groter het contrast met alles wat jij ‘normaal’ vindt. Hoewel het in het begin soms even wennen is (cultuurshock... Check!), leer je dat wanneer dingen anders gaan dan je gewend bent, alles ook prima functioneert. Je aanpassingsvermogen is enorm! En dat geeft inspiratie. Je leert op andere manieren te kijken naar problemen in Nederland. Met name op werkgebied kom ik altijd geinspireerd terug. Gedurende een reis krijg ik vaak ideeën om dingen aan te pakken. Doordat je even helemaal weg bent, komt er ruimte voor oplossingen.

Tenslotte brengt reizen me dankbaarheid. Dankbaarheid voor hoe goed alles in Nederland is. We staan erom bekend een volkje te zijn dat over alles klaagt, maar we hebben het zo verdomde goed. Ons zorgsysteem (yes, we hebben een eigen risico maar hey, je wordt wel geholpen) de leerplicht (nee je kunt niet buiten de vakanties weg met de kids, maar hun opleidingskansen zijn geregeld) en de AOW (deze is altijd te laag als ik 50plus mag geloven, maar we krijgen tenminste geld en hoeven niet tot onze dood te werken of te bedelen op straat). Door plekken te bezoeken waar ’t allemaal minder geregeld is en waar corruptie de boventoon voert, kom je tot het besef hoe goed we het hebben. En dat is fijn thuiskomen. Net als een warme douche overigens ;-)

Ik ontmoet nieuwe mensen, zie fantastische dingen, probeer heerlijk eten en leer uit mijn comfortzone te stappen - hallo vogelspin bij ’t avondeten.

Reizen zet dingen voor mij in perspectief. Mijn dagelijkse problemen worden minder groot en daardoor zijn ze ineens oplosbaar. Ik ontmoet nieuwe mensen, zie fantastische dingen, probeer heerlijk eten en leer uit mijn comfortzone te stappen - hallo vogelspin bij 't avondeten. Al die dingen helpen mij om weer op te laden en na een reis vol energie aan de slag te kunnen. Ik ben dan ook een enorm voorstander van zoveel mogelijk en zo ver mogelijk reizen. Er valt zoveel te ontdekken!

#reizen #inspiratie #dankbaarheid #geluk #dromen #opladen

© 2020 Hulshof Career Development