• Inge

Een leven lang leren


Vorige week donderdag was ik aanwezig bij Het Omkeerevent van de NSVP. Het centrale thema van de dag: een leven lang leren. Want in een continu veranderende wereld moeten we ons ook continu blijven ontwikkelen. We hebben nieuwe skills, vaardigheden en kennis nodig om goed om te kunnen gaan met de veranderingen die gaan komen. Zowel op technologisch als op sociaal vlak.

Dat er op het gebied van technologie snelle en ingrijpende veranderingen plaatsvinden, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar ook op het sociale vlak gebeurt er veel: denk aan contractvormen die flexibeler worden, economieën die moeten verduurzamen, de invloed van crowdfunding, netwerkstructuren die worden opgezet en ga zo maar door. Kortom, mee kunnen in de moderne tijd vraagt heel wat nieuwe vaardigheden!

In de ochtend werd er uitgebreid stilgestaan bij de vraag ‘wat zijn nou die belangrijke vaardigheden van de 21ste eeuw?’. Er kwamen er een aantal naar voren

  1. Nieuwsgierigheid: Hoe meer je open staat voor alle veranderingen die er zijn, hoe makkelijker je er mee om kunt gaan. Als jij nieuwsgierig bent naar wat nieuwe technologie of nieuwe manieren van werken te bieden hebben, dan kan jij je gemakkelijk(er) aanpassen. Dus bekijk de wereld (weer) eens door de bril van een driejarige: wees nieuwsgierig en ga op ontdekkingstocht!

  2. Netwerken: O zo belangrijk om je staande te houden in de 21ste eeuw. Je kunt er niet meer vanuit gaan dat je werk voor altijd is en dat alle benodigde kennis in jouw organisatie aanwezig is. Kijk dus breder om je heen. Ga naar buiten, ontmoet nieuwe mensen, laat je inspireren en ontdek wat je van anderen kunt leren.

  3. Co-creatie: Samen kom je verder dan alleen. Hoe beter jij nieuwe dingen kunt creëren mét anderen, hoe makkelijker (en léuker!) jij het hebt in deze tijd. Co-creatie ligt natuurlijk in het verlengde van netwerken, alleen zet je hier een stapje extra. Je leert niet alleen van anderen, je creëert met anderen. En dat is gaaf! Door verschillende expertises met elkaar te combineren, ontstaan de mooiste producten.

Zijn er ethische bezwaren aan nudging? Want mag je mensen wel ‘de juiste kant op drukken’?

In de middag was er ruimte voor de kant van gedragsverandering. Hoe kun je als organisatie mensen zo optimaal mogelijk ondersteunen in hun ontwikkeling? Nudging, het geven van kleine zetjes in de juiste richting, was het onderwerp van gesprek. Hoe kun je nudges optimaal tot z’n recht laten komen? Maar ook: zijn er ethische bezwaren aan nudging? Want mag je mensen wel ‘de juiste kant op drukken’? Interessante discussiepunten waar de komende jaren zeker nog het een en ander over gezegd gaat worden.

De NSVP had ook een challenge voor organisaties die aan de slag willen met nudging. Samen met Susanne hadden we ons opgegeven om nudging in te zetten om teamsamenwerking in organisaties te versterken. Helaas hebben we niet gewonnen, maar ik mocht ons plan wel even heel kort pitchen op het podium:

Ik wens alle winnaars van de nudge challenge veel succes het komende jaar en ik ben benieuwd naar de resultaten! En verder ben ik heel benieuwd wat jij doet om jezelf te blijven ontwikkelen. Volg je cursussen, lees je vakliteratuur, doe je al aan co-creatie en netwerken? Kortom: hoe blijf jij jouw leven lang leren? Laat het me weten in de comments!

Foto's: Pixabay en de NSVP

#ZZP #werkplezier #ontwikkelen #vaardigheden

© 2020 Hulshof Career Development