top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Realistisch optimisme. Zonder roze bril tóch het beste maken van iedere situatie


Wanneer ik voor een groep mensen sta en vertel over optimisme, zie ik altijd een paar mensen met hun ogen rollen. Gááán we weer, denken ze dan. Weer iemand die komt vertellen dat als je maar denkt in ‘mogelijkheden in plaats van problemen’ dat dan alles goed komt. Dat als we onze uitdagingen maar ‘omdenken’ de wereld dan vanzelf een beetje beter wordt. In mijn gedachten zie ik die mensen dan hun spullen pakken en heel hard de zaal uit rennen om niet langer naar mijn verhaal te hoeven luisteren.

Gebeurt gelukkig nooit. Misschien omdat ik altijd heel hard roep dat optimisme juist iets anders is dan omdenken. Misschien omdat ik roep dat optimisme niet alles door een roze bril zien is. Of misschien uit pure beleefdheid, maar dat zal ik nooit weten. Hoe dan ook, vandaag wil ik je meenemen in de wereld van optimisme. Op een realistische manier dan. Want altijd maar blij blij blij zijn, dat kan niemand.


Optimisme gaat over de invloed die je hebt op de situatie waarin je je bevind. Waar je ook bent, je kunt altijd kiezen hoe je reageert. Stel, je krijgt een afwijzing binnen op een functie waar je heel enthousiast over was. Dan kun je op verschillende manieren reageren. Je kunt boos of verdrietig worden, je kunt besluiten dat dit bedrijf toch het grootste k*tbedrijf op de planeet was en je er niet eens wíl werken, je kunt direct gaan zoeken naar nieuwe vacatures, je kunt op de bank kruipen met een bak ijs en een film, je kunt naar buiten om je hoofd leeg te maken. Noem maar op. Je hebt altijd tig manieren waarop je met een situatie om kunt gaan.

 

Optimisme is niet: 'Hey ik zit in een lastige situatie, nu moet ik blij worden.

 

Optimisme is erop gericht dat jij de optie kiest die op dat moment het beste bij de situatie past. Er is geen goed of fout. Jij kiest waar jij op dat moment behoefte aan hebt. De ene keer is dat doorpakken, de andere keer is het even een pas op de plaats en lief zijn voor jezelf. Dit maakt optimisme realistisch en flexibel. Optimisme is dus niet ‘he ik zit in een nare situatie, nu “moet” ik blij worden. Optimisme is zoeken naar de best passende oplossing in het moment zelf. Het is luisteren naar jezelf en daar vervolgens naar handelen. Optimisme is óók negatieve gevoelens toelaten, omdat je weet dat dit helpt om je uiteindelijk weer beter te voelen. Soms is het nodig een stapje terug te doen om vervolgens weer door te kunnen. Ten slotte is optimisme altijd gericht op het heden en de toekomst. Optimistisch zijn over iets wat vorige week gebeurde is een beetje gek. We zouden dat eerder omschrijven als trots of tevredenheid. Optimisme kijkt vooruit: wat kun jij nu of straks doen om het beste uit een situatie te halen en je zo fijn mogelijk te voelen?


Samengevat: Optimisme is op een realistische manier kijken naar jouw eigen invloed in een situatie om er het beste van te kunnen maken. Het is óók toegeven dat het even allemaal slecht gaat, om vervolgens weer door te kunnen. En het is gericht op het heden en de toekomst.


Vind je het lastig om optimistisch te blijven in je zoektocht naar werk? Merk je dat je soms begint te twijfelen aan jezelf? Probeer dan voor jezelf eens op te schrijven wat je allemaal goed doet in het solliciteren. Waarschijnlijk doe je heel veel dingen heel goed. Je hebt een nette brief, een goed cv, een mooie pitch, je hebt alleen nog geen geluk gehad dat het werd omgezet in een nieuwe functie. Je doet het goed, echt waar. Dat mag je alleen best wat vaker tegen jezelf zeggen. Dus hang dat briefje met ‘dingen die ik goed doe’ ergens op en kijk er regelmatig naar. Dat helpt je om je zelfvertrouwen hoog te houden en op een positieve, optimistische manier vooruit te kunnen blijven kijken.


Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page