top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Verschillende zoekstrategieën en hun effecten


Iedereen zoekt op z’n eigen manier naar werk. Daar ben ik ook helemaal voorstander van. Je moet zoeken naar werk op een manier die bij jou past, zodat je zoveel mogelijk energie behoud en het zoeken naar werk kunt volhouden. Maar wist je dat er in wetenschapsland 3 zoekstrategieën worden onderschreven? En dat deze strategieën verschillen in effectiviteit? Ik neem je mee in het verhaal.


Volgens Stevens en Beach (1996) kunnen er drie verschillende zoekstrategieën worden onderscheiden: de lukrake, de exploratieve en de gefocuste zoekstrategie.


Wanneer iemand zoekt volgens de lukrake strategie solliciteert hij op iedere functie die voorbij komt. Er wordt niet echt gekeken of de functie passend is, of zelfs gewenst. Het gaat er vooral om dat er zo veel mogelijk sollicitaties verstuurd worden. Hoe meer er in de pijplijn zit, hoe groter de kans dat er een succes uit komt, toch?


Wanneer iemand een gefocuste zoekstrategie hanteert, kijkt hij alleen naar functies die specifiek bij de werkervaring passen. Het profiel moet precies aansluiten en iemand zoekt bijvoorbeeld alleen op de functietitel van de functie die hij ambieert, maar niet naar aanverwante functietitels. Kortom: iemand is erg gefocust in het binnenhalen van die ene baan.

 

Wil je jouw zoektocht zo effectief mogelijk inrichten?

Staar je dan niet blind op je 'dream job', maar kijk ook naar aanverwante functies

 

Tenslotte zijn er mensen die de exploratieve stijl hanteren. Deze mensen kijken breder dan mensen met een gefocuste strategie, maar gaan niet zo ver dat ze op alles solliciteren zoals bij de lukrake strategie. Ze gaan doelgericht te werk en focussen zich op passende functies. Maar tegelijkertijd staren ze zich niet blind op die ene functietitel. Ze zoeken breder en in aanverwant hoeken.


Onderzoek (bijv. Koen et al., 2010) laat zien dat mensen met een gefocuste of exploratieve zoekstrategie de meeste banen krijgen aangeboden. De lukrake zoekstrategie is een stuk minder effectief.


Wil jij jouw zoektocht naar werk zo effectief mogelijk inrichten? Kies dan voor een gefocuste of exploratieve zoekstrategie. Weet wat je wil, ga hier helemaal voor, maar staar je tegelijkertijd niet helemaal blind op die ene ‘dream job’. Kijk ook in andere disciplines of zoek op gerelateerde termen om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van wat er allemaal open staat en waar de mogelijkheden zitten. Kies in ieder geval niet voor de lukrake strategie. Het schieten met hagel heeft weinig zin. Het resulteert alleen in meer afwijzingen – die vervolgens weer funest zijn voor je positieve mindset.


Heb jij wel eens stilgestaan bij jouw zoekstrategie en z’n effectiviteit? In welke categorie zou jij jezelf indelen: gefocust, exploratief of lukraak? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Inge


Referenties:

C.K. Stevens, L.R. Beach (1996). Job search and job selection. In R. Beach, P. Lee Roy (Eds.), Decision making in the workplace: A unified perspective, Lawrence Erlbaum Associates, Hillsdale, NJ, pp. 33-47

Koen, J., Klehe, U. C., Van Vianen, A. E., Zikic, J., & Nauta, A. (2010). Job-search strategies and reemployment quality: The impact of career adaptability. Journal of Vocational Behavior, 77(1), 126-139.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page