• Inge

Ontwikkeltijd


Zo, daar ben ik weer. Weet je nog dat ik aan het eind van de zomer schreef dat ik niet meer elke week wilde bloggen, maar dat ik zou schrijven als er inspiratie was? Zo eens in de twee, drie weken? Boy was I wrong! We zijn inmiddels twee maanden verder en vandaag voel ik voor het eerst de inspiratie (of beter gezegd: ruimte) om in de pen – of het toetsenbord – te klimmen.

Waar ik uithing? Ik rondde een coaching traject af, deed een cultuur- en leeronderzoek, schreef een onderzoeksrapport, rondde de eerste draft van mijn totale proefschrift af, ging drie weken op vakantie in Azië, kwam doodziek terug en lag er een dikke week af, zat vorige week de details door te nemen voor een nieuwe opdracht en jemig, toen was het zo maar opeens 6 december.

Ik stond op, deed een uurtje yoga. Ontbeet, wandelde met de hond en oeps, het was al na 11 uur. Op een woensdag had ik om 11 nog niets gedaan.

6 december. De dag waarop ik een beetje rusteloos wakker werd. Een dag zonder afspraken, verplichtingen en een doel. Dat was even geleden. Wat ging ik vandaag doen? Ik voelde me vreselijk schuldig dat partnerlief er vroeg uit moest om te gaan werken, terwijl ik een dag ‘niets’ had. Ik sliep dan ook wat langer dan normaal. Stond op, deed een uurtje yoga. Ontbeet, wandelde met de hond en oeps, het was al na 11 uur. Op een woensdag. Had ik om 11 nog niets gedaan. Help!

Tot ik me bedacht dat dit belachelijk was. Ik wil juist vrijheid, op woensdagochtend om 11 uur nog niks gedaan hebben, de tijd pakken om geïnspireerd te raken, bij te leren en te groeien. Deed zo’n mooie kans zich voor, ging ik me een beetje schuldig lopen voelen… Dus, ik raapte mezelf bij elkaar en trakteerde mezelf op die documentaire die ik al weken wilde kijken. Daarna luisterde ik een podcast, struinde het internet af voor nieuwe artikelen, las een paar hoofdstukken uit een goed (inhoudelijk) boek en warempel: daar was de inspiratie voor een nieuwe blog!

Heb jij ook het gevoel dat je dat werkgerelateerde dingen lezen, kijken en luisteren iets is dat je buiten werktijd maar moet doen? Dat 't niet echt ‘telt’ als werk?

Vol energie zit ik dan ook achter mijn laptopje deze blog in elkaar te draaien. Want herken jij dat ook? Dat als je even niets te doen hebt op je werk, je jezelf schuldig voelt? Dat je vindt dat je altijd productief moet zijn? Dat je eigenlijk te weinig tijd pakt om je te verdiepen in dingen die relevant zijn voor je werk? Dat je jezelf geen ontwikkeltijd gunt? Omdat je het gevoel hebt dat werkgerelateerde dingen lezen, kijken en luisteren iets is dat je buiten werktijd maar moet doen? Dat die niet echt ‘tellen’ als werk?

Hoe langer ik hier over nadenk, hoe stommer ik het vind. Ontwikkeling is juist super belangrijk om je werk goed te kunnen doen. Ontwikkeling is iets wat je niet ééns per jaar tijdens een training doet. Ontwikkeling is iets dat continu aandacht verdient. Daarom heb ik voor de komende weken ‘ontwikkeltijd’ in m’n agenda gezet: momenten waarop ik m’n agenda letterlijk geblokt heb om geïnspireerd te raken en mezelf te verdiepen.

Ik ben benieuwd hoe dit nieuwe concept me gaat bevallen en ik kom er zeker nog op terug. Voor nu ben ik heel benieuwd hoe jij je ontwikkeling vorm geeft. Hoe zorg jij dat ’t prioriteit krijgt (en houdt!) in je agenda? Ik hoor het graag!

#balans #werkplezier #ontwikkelen #inspiratie

© 2020 Hulshof Career Development