• Inge

The attitude of gratitude


Sinds begin dit jaar sta ik elke dag bewust stil bij mijn geluksmomenten. Niet die grote ‘het-leven-is-fantastisch-momenten’, maar kleine geluksmomentjes die een zo gewone dag nét wat beter maken.Wat ik doe? Per dag schrijf ik drie kleine dingen op waar ik dankbaar voor ben.

Ik scoorde in januari een bulletjournal (super handig notitieboekje dat je helemaal naar eigen inzicht kunt indelen), kocht er een setje gekleurde pennen bij en ging driftig aan de slag. En ik moet zeggen: ik heb er echt plezier in. Iedere dag van de week schrijf ik in een ander kleurtje op waar ik die dag dankbaar voor ben. Het resultaat is elke week een overzicht van 21 dingen die mijn week waardevol maakten. Alleen maar positiviteit en ook nog eens in vrolijke kleurtjes. Daar word je toch spontaan gelukkig van?

Onderzoek heeft dit ook uitgewezen. Door iedere dag stil te staan bij de positieve dingen gaan mensen lekkerder in hun vel zitten en zich beter voelen. I could not agree more. Natuurlijk zijn er nog steeds K-dagen waarop niets loopt zoals ik had gepland. Waarbij ik door de plenzende regen naar m’n werk mag fietsen om daar de rest van de dag als een verzopen katje voor de verwarming weer op te drogen (note to self: dráág die regenbroek in het vervolg…). Maar door aan het eind van de dag de drie dingen te benoemen die wel positief waren, kan ik de dag toch met een glimlach afsluiten.

De attitude of gratitude 2.0: Hierbij sta je niet alleen bewust stil bij de positieve dingen in je leven, maar probeer je ook dankbaar te zijn voor al het negatieve. Huh? Dankbaar zijn voor de negatieve dingen?

Door te focussen op het positieve kun je dus jouw eigen attitude of gratitude creëren. Volgens mij is dit een onwijs nuttig in de moderne maatschappij waarin we met z’n allen streven naar meer, grootser en beter. We zijn zo gefocust op onszelf verbeteren en met het halen van het einddoel, dat we vergeten stil te staan bij alle mooie momenten die zich onderweg voor doen.

Vorige week hoorde ik iemand vertellen over de attitude of gratitude 2.0. Hierbij sta je niet alleen bewust stil bij de positieve dingen in je leven, maar probeer je ook dankbaar te zijn voor al het negatieve. Huh? Dankbaar zijn voor de negatieve dingen? Yes. Hoe vervelend dingen soms ook zijn, ze brengen ook altijd iets om dankbaar voor te zijn. Door dáár op te focussen, kun je zelfs de negatieve gebeurtenissen een (beter) plekje geven. Ik probeerde het uit op mijn verzopen-kat-dag. En inderdaad, ook al ging niets zoals gepland en zat ik doorweekt achter mijn bureau… Dat kopje thee dat mijn collega kwam brengen, maakte de dag toch nét wat beter :)

Sta jij bewust stil bij de mooie momentjes die in iedere dag te vinden zijn? Hoe doe je dit? En wat levert het je op? Kan je ook dankbaar zijn voor het negatieve? Vertel het me in de comments!

#dankbaarheid #kleinedingen #glimlach #geluk

© 2020 Hulshof Career Development