top of page
  • Foto van schrijverInge

Goede voornemens de deur uit: hoe je jezelf herpakt als gestelde doelen verwateren


Begin januari plaatste ik alweer mijn laatste blog. Daar waar ik er lekker in zat en elke dinsdag om 10.00 uur een blog klaar had staan, kwam het leven zegmaar even tussendoor. In a good way, want daar waar mijn gezondheid te wensen over liet, was het voor het goede doel: wij verwachten in augustus ons tweede kindje! Helemaal blij, maar ook kotsmisselijk, ziek zwak en moe. Vooral moe. Ik had echt moeite om de week door te komen en alle ‘wil-ik’ moest wijken om alle ‘moet-ik’ draaiende te houden. Zo ook de blogs. Hoe leuk ik het ook vind, ik kón het niet. Dus deed ik het niet. Weg goede voornemens, weg doelen, weg beloftes en weg ambities. Inmiddels zijn we een stukje verder en lacht het leven me weer toe. Niet langer misselijk, niet langer doodmoe. Er komt dus weer wat ruimte voor die wil-iks.


Of je nu zwanger bent of niet, ik denk dat we het allemaal kennen: je hebt bepaalde ideeën, je wil bepaalde doelen behalen en bam, ineens komt het leven tussendoor en loopt alles anders dan gepland. Dat gebeurt en dat is oké. Hoe je jezelf weer back on track krijgt? Ik geef je 5 tips die je misschien kunnen helpen.


Accepteer dat het leven tussendoor komt Deze vond ik zelf het lastigst. Want ik wilde zo graag. Niet alleen bloggen, maar ook alle andere dingen die ik niet kon. Ik had allerlei ideeën, ik had allerlei (online) afspraken die ik moest cancellen en het enige wat ik deed in m’n vrije tijd was slapen. Niet echt heel spannend dus. Maar het was niet anders. Ik vertelde mezelf dat het oké was om er af te liggen – desnoods tot augustus. Ik vroeg om hulp en deed alles twee versnellingen lager. Was het makkelijk? Nee. Was het leuk? Niet per sé. Maar ik kon niet anders. En dat maakt het semi-oké.


Wees lief voor jezelf Wanneer dingen niet gaan zoals ik wil, word ik vreselijk eigenwijs. Schouders eronder en gaan. Dat werkte in dit geval precies averechts. Ik kon m’n schouders er niet onder zetten, want ik had de energie niet. Na een paar dagen heel gefrustreerd te zijn geweest (sorry lief!) besloot ik dat die houding niet ging helpen. Dus werd ik mild naar mezelf. Waar had ik behoefte aan? Wat had ik nodig? Een warm bad? Doen! Slapen, ook doen! Mijn lijf had het nodig en door hier aan toe te geven zou ik me waarschijnlijk het snelst weer beter voelen – wat ook zo was. Wees lief voor jezelf, ook als dingen anders gaan dan gepland. Jezelf veroordelen helpt niet, verspil hier dus ook geen energie aan.


Focus op wat er wel is Ook al gaan dingen anders dan gehoopt, kijk naar wat er wel is. Zo kon ik intens genieten van mijn spelende dochtertje, een ontbijtje op bed en een kleine wandeling in de buurt. Ook waren er dagen dat ik me relatief oké voelde. Hoe fijn! Wees dankbaar voor wat er wel is, i.p.v. alleen oog te hebben voor wat er niet is. Dat maakt je leven zoveel fijner!


Stel kleine(re) subdoelen Hoe graag ik ook zou willen roepen dat ik vanaf nu weer elke dinsdag om 10 uur een blog klaar heb staan, ik weet dat dit niet het geval gaat zijn. Ik ga m’n best doen, maar helemaal realistisch is het misschien nog niet. Daarom verklein ik mijn doel naar 2 blogs per maand. Misschien worden het er meer, dat kan. Maar de druk van iedere week ga ik mezelf niet opleggen. En als die twee niet lukken? Dan maken we het doel weer kleiner. Ook goed. Ik focus op wat kan. En zet dingen in perspectief. Want wees eerlijk: als er volgende week dinsdag om 10 uur geen blog is, heb jij dan een slechte dag? Ik gok van niet. En dat is maar goed ook!


Vier je vooruitgang – hoe klein ook Ik mag erg graag successen vieren. Hoe klein ze ook zijn. Dus dat deze blog geschreven is, dat moet gevierd worden! Wat ik ga doen? Ik ga zo mijn dochter van de opvang ophalen en haar een enorm dikke knuffel geven. En haar vertellen dat ze trots mag zijn op d’r moeder. Daarna gaan we wandelen en vieren dat het zonnetje schijnt. Geluk zit ‘m in de kleine dingen.


Cheers! IngeMomenteel doe ik vanuit de OU onderzoek naar de effecten van werkloosheid. Ben jij momenteel werkzoekend en wil je jouw ervaringen delen middels een korte vragenlijst? Mail dan naar werkloosheid@ou.nl (lege, anonieme inbox) en ontvang direct de link om te starten. Je input wordt enorm gewaardeerd! Heb je vragen over het onderzoek? Dan mag je me natuurlijk altijd contacten!

0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page