top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Een productieve werkdag in 4 stappen


Je kent ze vast. Van die dagen waarop je jezelf de avond ervoor had voorgenomen dat je onwijs productief zou zijn. Dat je een enorme to-do list zou wegwerken en erg tevreden op je dag zou terugkijken. Tot je je realiseert dat je al 3 uur achter je computer zit en nog geen steek bent opgeschoten. Zo’n dag waarvan je denkt: laat maar hangen met die productiviteit. Morgen is een weer een dag.


Vooropgesteld: iedereen heeft wel eens zo’n dag. Maar wanneer je merkt dat dit soort dagen vaker voorkomen in jouw zoektocht naar werk, dan wordt het lastig. Wanneer je niet gedaan krijgt wat je wilde doen, kom je stil te staan. En dat wil je niet. Dus hoe kun je die goede voornemens van ‘morgen ga ik super productief zijn’ nou omzetten in realiteit? Hiervoor zijn 4 stappen essentieel:


1. Stel doelen Zonder doelen ben je kansloos. Als jij niet precies weet wat je wil gaan doen, verdwaal je op het internet en voor je het weet heb je 2 uur naar kattenfilmpjes zitten kijken. Best gezellig, maar niet zo goed voor de productiviteit. Dus zorg dat je aan het begin van je dag een lijstje maakt met dingen die je wil doen. Maak ze zo concreet mogelijk. Hoe concreter hoe beter. Dus niet: solliciteren. Maar wel: de samenvatting op mijn LinkedIn profiel updaten. Of persoon X contacten om een netwerkafspraak in te plannen. Hoe beter jij weet wat je wil doen, hoe makkelijker het is om over te gaan tot actie en die to-do list er doorheen te rammen.

2. Work hard, play hard(er) Zorg dat je voldoende pauzemomentjes inbouwt in je werkzaamheden. Je hoofd heeft af en toe een paar minuutjes nodig om bij te komen van het staren naar dat scherm. Dus pak een momentje en kijk uit je raam. Of kom even in beweging. Ruim de vaatwasser uit, gooi een wasje in de machine, als je maar even iets anders doet. De meest gemaakte fout als het gaat om productief werken is om te lang dóór te gaan. Omdat je er dan zo lekker in zit. Maar voor je het weet heb je hoofdpjin (te weinig gedronken) of last van je rug (te lang stil gezeten). Neem op tijd een kleine pauze om daarna weer vol gas door te kunnen.

 

Het bewust afsluiten van de werkdag helpt om je hoofd te laten weten ‘ik mag nu uit’.

Zo voorkom je dat je 24/7 met het zoeken naar werk bezig bent.

 

3. Sluit je werkdag af Niets is zo belangrijk als een vast ritueel waarmee je jouw werkdag afsluit. Nu we met z’n allen meer thuis zitten dan ooit, komen we er pas echt achter hoe belangrijk de scheiding werk en privé is. Want als het teveel door elkaar gaat lopen, dan wordt het een zooitje. Als het mogelijk is, probeer dan op een vaste plek in huis (zijnde niet de woonkamer of de keuken) te solliciteren. Een klein kantoortje, of ergens waar je een bureau kunt neerzetten. Wanneer je klaar bent met solliciteren kun je dan letterlijk ‘de deur achter je dicht trekken’ en de dag afsluiten. Het bewust afsluiten van de werkdag helpt om je hoofd te laten weten ‘ik mag nu uit’. Zo voorkom je dat je 24/7 met het zoeken naar werk bezig bent. Ben je niet gezegend met een extra ruimte in huis? Verzin dan een andere manier om je werkdag af te sluiten. Bijvoorbeeld door je computer in een kast te doen en de kast te sluiten. Op die manier is het werk ook ‘weg’. 4. Ontspan Na het harde werken is het tijd voor ontspanning. Dit heb je niet alleen verdiend, maar is ook broodnodig. Zoeken naar werk kost veel energie en wie niet voldoende tijd neemt om op te laden, loopt op den duur leeg op het proces. Dus zorg goed voor jezelf en ga op tijd leuke dingen doen. Ga lekker naar buiten, sporten, koken, of pak een andere hobby op. Als je maar iets doet waardoor je weer energie op doet. Zodat jij de volgende dag voldoende energie hebt om wederom super productief te kunnen zijn!


Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page