top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: zo haal jij je doelen wél in 2021!


Schreef ik in mijn vorige blog nog dat ik vrijwel niemand terug zag blikken op 2020 en vooruit kijken naar 2021? Inmiddels staat mijn hele tijdlijn op LinkedIn er vol mee. Je kunt zeggen: te vroeg gepiekt. Zelf hou ik het liever op: anderen geïnspireerd. Haha, geintje! Maar hoe mooi al onze plannen voor 2021 ook zijn, hoe zorg je er nou voor dat je deze plannen daadwerkelijk realiteit laat worden? En hoe voorkom je dat je tegen de tijd dat het eind januari is, je al je goede plannen al weer in de wilgen hebt gehangen? Hier komt de kunst van het doelen stellen om de hoek. Want het klinkt zo makkelijk: dit en dit ga ik komend jaar anders doen; het kan soms zo moeilijk zijn.


Als mensen zijn we gewoontedieren. We werken volgens bepaalde routines, zonder dat we ons afvragen of deze wel optimaal zijn. We ‘doen het nou eenmaal zo’. Om je doelen te behalen is het belangrijk dat je ze opneemt in je (dagelijkse) routines. Zodat ze een vast onderdeel van je leven kunnen worden en je uiteindelijk kunt zeggen ‘zo doe ik het nu eenmaal’. Hoe je dit doet?


Stel kleine, realistische doelen

De grootste valkuil die we maken is dat we veel te veel willen in een veel te kort tijdsbestek. We willen gezonder gaan leven, meer netwerken, meer sporten en minder tijd voor de tv hangen. En dat het liefst állemaal tegelijk. En wel nu. De kans dat je vervolgens de mist in gaat, is vrijwel 1. Teveel tegelijk willen veranderen is te moeilijk. Begin met één of twee kleine acties. Wil je meer netwerken? Probeer jezelf dan als doel te stellen in januari 3 gerichte gesprekken te hebben. Wil je gezonder leven? Probeer dan iedere dag 2 stuks fruit te eten. Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet meteen een natural talent te zijn als het gaat om netwerken. En je hoeft ook niet meteen een fitgirl/fitboy (is dat een woord?!) te veranderen om te werken aan je gezondheid. Hoe kleiner het doel, hoe makkelijker het is.

 

Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf, zodat jouw doelen automatisch opgenomen worden in je routine(s).

 

Zorg dat je routinematig aan je doel werkt

Wanneer jij denkt ‘dit doel is zo makkelijk dat ik het wel móet halen’, dan zit je goed. Wanneer het doel je niet al te veel moeite kost, kun je het makkelijk inbouwen in je routine(s). Hierdoor wordt het steeds meer een onderdeel van wie je bent. Je doet dingen nu eenmaal zo. Dit betekent dat je bijvoorbeeld iedere eerste maandag van de maand gaat kijken met wie je deze maand wil netwerken en daar actief acties op onderneemt. Of je zorgt dat je iedere week 14 stuks fruit in huis hebt, waarvan je er ééntje in de ochtend en ééntje in de avond eet. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf, zodat jouw doelen automatisch opgenomen worden in je routine(s).


Vier je successen en evalueer het effect

Doelen stellen betekent op een gegeven moment ook doelen bereiken. En als dat moment daar is, is het zéker tijd voor een feestje! Denk van tevoren dus na hoe je jezelf ‘gaat belonen’ als je je doel hebt gehaald. Trakteer jezelf op iets waar jij enthousiast van wordt. Dit mag een klein cadeautje aan jezelf zijn, of een leuke activiteit waar je energie van krijgt. Denk niet te moeilijk, denk niet te duur. Ga gewoon iets doen waar jij blij van wordt om te vieren dat je het doel gehaald hebt.


Heb je je doelen gehaald? Dan is het ook belangrijk stil te staan bij het effect. Heeft het je gebracht wat je had gehoopt? Zo ja, mooi! Zo nee, zijn er dingen die je anders kunt doen? Zijn er dingen die je wil uitbreiden? Wil je bijvoorbeeld naast netwerken ook beter worden in het schrijven van brieven? Maak daar dan een nieuw doel voor. En is fruit eten een vaste gewoonte voor je geworden? Kijk dan welke volgende stap je kunt zetten om je gezonde levensstijl te bevorderen. Herhaal hierbij de bovengenoemde punten, zodat je ook de volgende stappen richting jouw topjaar kunt zetten!


Maak wat moois van 2021!

Liefs, Inge

0 opmerkingen
bottom of page