top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: De zin en onzin van omscholing


Nu de werkloosheid toe neemt, zien veel mensen het aantal beschikbare vacatures in hun vakgebied snel verdampen. Misschien ligt jouw vakgebied zelfs helemaal stil. Wat dan? Al snel wordt er geroepen dat je je zou kunnen omscholen. Er zijn namelijk ook sectoren waar volop kansen zijn. Dus waarom niet proberen of je daar wél aan de slag kunt komen? Opzich geen slecht idee natuurlijk. Toch merk ik dat ik daar iets vind.

 

Het is vast geen populaire mening en allicht ga ik bakken negativiteit over me heen krijgen

 

Want het is nogal wat, een carrièreswitch. Niet dat het niet kan, maar ik geloof er in dat die dingen op je pad mogen komen omdat je klaar bent met een sector/baan/beroepsveld. En niet omdat je contract noodgedwongen werd beëindigd. Als jij nog happy bent in jouw werkveld, waarom zou je het dan over een totaal andere boeg moeten gooien? Omscholing is vaak duur, intensief en langdurig. Het zijn geen ‘quick fixes’, maar trajecten die makkelijk enkele jaren kunnen duren. Daarbij komt dat je nú een andere baan wil en niet over 4 jaar als je een opleiding hebt afgerond. Volgens mij heeft je rigoureus omscholen om je baankansen te vergroten dan ook weinig zin. Het is vast geen populaire mening en ik ga allicht bakken negativiteit over me heen krijgen, maar ik geloof gewoon niet dat je als werkzoekende blij wordt als iemand voorstelt: ‘joh, weet je wat jij zou moeten doen? Je omscholen. Want in sector X, dáár zijn de kansen’.


Is omscholing dan een slecht idee? Nee, niet per se. Als jij merkt dat je op het verkeerde pad zit en je iets anders wil, go for it! Bedenk een plan om de opleidingsperiode te overbruggen en maak je dromen waar. In alle andere gevallen vind ik het wel een slecht idee. Waar ik voor zou willen pleiten? Bijscholing. Gericht op vaardigheden die je mist om in andere beroepen binnen jouw interessegebied aan de slag te kunnen.

 

Waar ik wel in geloof?

Bijscholing, gericht op vaardigheden

 

Laat me je een voorbeeld geven: Stel, je bent jaren werkzaam geweest als secretaresse. Je hebt dit altijd met veel plezier gedaan. In je werkzaamheden heb je altijd veel contact gehad met klanten en je vind het leuk mensen telefonisch te woord te staan. Nu ben je op zoek naar een nieuwe functie, al zijn de administratieve functies niet heel ruim beschikbaar. Wel zie je vacatures op de klantenafdeling van diverse grote bedrijven. Maar, ze vragen hier een achtergrond in communicatie. Daar ga je met een secretariële achtergrond niet zo makkelijk doorheen komen, al weet je zeker dat je het leuk zou vinden en zou kunnen.


Volgens mij mis je dan de vaardigheid ‘gespreksvoering’ op je cv. Dat is immers wat er in de functie op de klantafdeling van jouw verwacht wordt: dat je op een prettige, professionele wijze met klanten communiceert. Ga dan een cursus doen in deze richting. Volg een vak aan een hoge school of doe een cursus bij de LOI/NCOI/ieder ander erkend opleidingsinstituut. Zolang het maar gericht is op die vaardigheid. Je hoeft echt geen hele communicatieopleiding te hebben om op een klantafdeling te kunnen werken. Ze zoeken vaardigheden die terugkomen in die opleiding. Als jij deze vaardigheden aantoonbaar bezit, dan wordt je interessant voor een organisatie. Ook zonder achtergrond in communicatie.


Het volgen van een cursus gespreksvoering is een veel makkelijker te realiseren doel dan een opleiding communicatie afronden. Het kost substantieel minder tijd, geld en energie. Ook ben je veel sneller klaar om met jouw nieuw verworven vaardigheden de arbeidsmarkt op te gaan. Volgens mij een mooie win-win.


Ik zou je willen uitdagen om eens te kijken naar jouw eigen achtergrond. Welke vaardigheden bezit je en welke mis je om te kunnen solliciteren op functies die dicht bij jouw interessegebied liggen? Geen radicale carrièreswitch maar een overbrugbaar iets zodat jij voor een bredere markt aantrekkelijk wordt. Wie weet krijg je door de oefening een mooie eyeopener. Laat het me weten in de comments!


Liefs, Inge

0 opmerkingen

댓글


bottom of page