top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Drie tips om vol zelfvertrouwen te blijven zoeken naar werk.


Naarmate het langer duurt voor je een nieuwe baan gevonden hebt, kan het lastig zijn te blijven geloven in jezelf. Ik denk dat iedereen die wel eens wat langer thuis heeft gezeten heeft geworsteld met gedachten als ‘komt dit ooit nog goed?’, ‘wie zit er wel op mij te wachten’ en ‘wat doe ik in hemelsnaam verkeerd waardoor het niet lukt?’ Ergens weet je dat dit soort gedachten onzin zijn. Je doet je best en je bent nog steeds dezelfde persoon als voorheen, met al je talenten en vaardigheden. Maar toch, iedere keer afgewezen worden, dat doet wat met jou en je zelfvertrouwen. Daarom vandaag een aantal tips om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Zodat jij steady en zeker van jezelf kunt blijven zoeken naar werk. De kern van al deze tips? Zorg voor beweging, zorg voor vooruitgang. Als jij het gevoel hebt dat je onderweg bent in plaats van stil staat, dan kun je alles aan!

1. Stel realistische doelen

Deel het zoeken naar werk op in kleine, behapbare stukjes. Je hoeft niet van vandaag op morgen een nieuwe baan te hebben. Het zou fijn zijn als het wel zo was, maar vaak duurt het wel even. En dat is oké. Werk daarom met behapbare tussenstapjes die toewerken naar jouw einddoel. Vraag niet teveel van jezelf, maar zet iedere dag een stapje. Op deze manier blijf je lekker bezig en heb je het gevoel dat je vooruit komt. Iedere stap die je zet is immers een stapje dichterbij jouw nieuwe baan!

 

De periode waarin je op zoek bent naar werk is ook een uitgelezen moment om vorm te geven aan projecten waar je nooit de tijd voor kon vinden

 

2. Vier je successen Het vinden van een nieuwe baan is een groot en onoverzichtelijk project. Je weet niet welke hobbels je gaat tegenkomen en voor welke uitdagingen je komt te staan. Maar dat er hobbels en uitdagingen zijn, dat is zeker. Heb je een hobbel of uitdaging overwonnen? Vier dit dan! Je moet het leven wel een beetje leuk maken. Zelf je slingers ophangen, dat soort dingen. Hoe cliché het ook klinkt, het is echt waar. Feestjes en slingers helpen je stil te staan bij de stappen die je hebt gezet. Ze laten je zien waar je vandaan komt en waar je nu staat. En hoe mooi is het om te zien dat je weer een stapje dichterbij jouw nieuwe baan bent?

3. Blijf leren Een laatste tip om een gevoel van vooruitgang te creëren is door te blijven leren. Blijf jezelf ontwikkelen, doe nieuwe kennis op, eigen je nieuwe vaardigheden toe. Als jij weer iets nieuws onder de knie hebt, voelt dit als een volgende stap. Je hebt weer iets bijgeleerd, iets wat je kunt gebruiken in je zoektocht naar werk – of daarbuiten. Want de periode waarin je op zoek bent naar werk is ook een uitgelezen moment om vorm te geven aan projecten waar je nooit de tijd voor kon vinden. Altijd al Spaans willen leren of loop je al jaren rond met een goed idee voor een boek? Go for it! Ze dragen misschien niet direct bij aan je kans op ander werk, maar ze zijn zo belangrijk om het gevoel van vooruitgang te stimuleren.

Liefs Inge

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page