top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Een goede planning is het halve werk


Inmiddels heb je alles kunnen lezen over het belang van leuke dingen doen, opladen en ontspannen tijdens je zoektocht naar werk. Ook heb ik je uitgelegd dat dit geen ‘vals spelen of lui zijn’ is, maar juist essentieel is om gezond te kunnen blijven. Als het goed is zit jij dus regelmatig met een boekje in de tuin of op de bank en kun je hier van genieten zonder je schuldig te voelen. Ondanks dat ontspannen ontzettend belangrijk is, vraag jij je misschien ook wel af hoe je een beetje productief blijft in je zoektocht naar werk. Hoe geef je je week vorm zodat deze in balans is? En werken aan je sollicitaties én tijd voor ontspanning. Hoe doe je dat? Kortom: hoe ziet een goede sollicitatieplanning er nou eigenlijk uit? Laat ik voorop stellen dat er niet één planning is die beter is dan alle anderen. Wat vooral belangrijk is, is dat jij je er lekker bij voelt. Wel bestaat een goede planning in mijn ogen uit een viertal elementen.


1. Structuur: Aan het begin van de week is het goed om even te gaan zitten voor je weekplanning. Wat ga je deze week doen? Welke doelen wil je behalen en wanneer ben je tevreden over je output? Maak een lijstje van de dingen die je deze week wil doen op het gebied van solliciteren. Deze dingen plan je vervolgens als eerste in in je agenda. Je kunt tijdsblokken blokkeren waarin jij aan jouw doelen gaat werken. Als je deze hebt ingepland, heb je de basis voor jouw week staan. Jij weet wat je deze week gaat doen!

2. Balans: Naast de doelen die je wil halen, is het goed om aandacht te hebben voor ontspanning. Ik ben erg voorstander van het bewust inplannen van ontspanningsmomenten omdat de ervaring leert dat ze makkelijk verdwijnen in de waan van de dag: ‘Eigenlijk zou ik nu een boek willen lezen, maar er moet ook nog gestofzuigd worden’. Je gaat stofzuigen, er gebeurt iets anders en hop, weg is je ontspanningsmomentje. Plan deze momenten dus echt bewust in en hou je hier aan. Op deze manier hou je je agenda in balans en zorg je ervoor dat je ontspanning niet ongemerkt tussen je vingers door glipt.


 

Een planning geeft niet alleen rust in je hoofd, het zorgt ook voor een gevoel van vooruitgang

 

3. Afwisseling: Zorg er voor dat er afwisseling in je agenda zit en niet iedere dag precies hetzelfde is. Probeer de ene dag in de ochtend te werken aan je sollicitaties, de andere dag in de middag. Plan ook een rustdag in. Ik bedoel dan niet het weekend, maar een dagje door de week. Een dag waarin je even niet bezig bent met solliciteren, maar je bewust iets anders gaat doen. Dit zorgt voor afwisseling in je week. Het voorkomt ook dat alle dagen op elkaar gaan lijken en het helpt je om het solliciteren gemakkelijker vol te kunnen houden.

4. ‘Witruimte’: Plan je agenda niet helemaal vol. Een veelgemaakte denkfout is dat we productiever zijn als we onze agenda helemaal volgooien met alles wat we willen doen. Iedere minuut gepland. Dat werkt niet. Je hebt tijd nodig om bij te komen van de dingen waar je mee bezig bent. Soms duren zaken langer dan gehoopt en soms wil je gewoon even 10 minuten in het niets staren. Zorg dat daar ruimte voor is. Laat dus voldoende ‘witruimte’ in je agenda zodat je flexibel én productief blijft.


Zelf vind ik het heerlijk om aan het begin van de week te bedenken wat ik allemaal wil en moet doen. Als het op papier staat wordt het tastbaar én behapbaar voor mij. M’n hoofd raakt leeg omdat ik alleen maar in mijn agenda hoef te kijken wat ik ga doen. Dat geeft niet alleen rust, maar ook een gevoel van vooruitgang. Ik weet wat ik moet doen én kan met een tevreden gevoel terug kijken op wat ik allemaal bereikt heb in die ene week. And that my friends, maakt een goede planning het halve werk!


Liefs, Inge

0 opmerkingen
bottom of page