top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Help!? Ik weet niet wat ik moet delen op LinkedIn


Oh zo vaak spreek ik werkzoekenden die vol passie vertellen over wat ze willen gaan doen. Over hun drijfveren, hun ambities en hun wensen. Ogen gaan stralen, enthousiasme groeit en je weet: deze mensen behoren inderdaad dit te doen. Helaas heeft hun enthousiasme nog niet geresulteerd in die felbegeerde baan. Vaak vragen ze dan wat ze kunnen doen om hun kansen te vergroten. Nu ben ik zelf groot fan van LinkedIn. Het is een ontzettend laagdrempelig platform om snel een netwerk van gelijkgestemden mee op te bouwen. Als ik deze mensen dan vraag of ze actief zijn op LinkedIn zeggen ze vaak ‘jazeker, ik volg veel interessante mensen en bedrijven’. Mijn standaard vervolgvraag is altijd: maar laat je ook online zien waar je naartoe wil? Want in stilte organisaties volgen is niet zo heel effectief. En dan is het vaak stil. Nee Inge, ik deel zelf niet veel. Wat moet ik delen dan? Ik zou niet weten wat… En dat mensen, dat is een enorm gemiste kans!


Ik ben er van overtuigd dat ‘niet weten wat je wil delen’ 9 van de 10 keer te maken heeft met een (onbewuste) angst dat je anderen ‘verveelt’ met jouw content. Dat niemand op jouw bericht zit te wachten en dat je post 0 likes of comments krijgt. En nu is dat anderen ‘vervelen’ misschien nog wel erger dan het uitblijven van likes en comments. En daar moeten we vanaf!

 

Zeg eens eerlijk: vind jij alle content op jouw tijdlijn interessant?

Ik niet. Er zijn mensen bezig met onderwerpen waar ik niet warm van wordt. Maar ik denk wel aan ze als ik iets over hun onderwerp hoor. En dát wil je!

 

Als je mij vol enthousiasme vertelt dat je ontzettend graag vrouwelijke ondernemers helpt, of dat je medewerkers wil coachen, of dat je altijd al training hebt willen geven over hybride samenwerkingsvormen of … whatever jouw onderwerp ook mag zijn, dan kun je me daar ook zeker online van overtuigen! Laat zien welke stukken je leest, deel artikelen die je interessant vindt en die gaan over jouw onderwerp. Haal de kernzin eruit en zet die bovenaan. Daarna kun je nog een eigen stukje tekst (of mening) toevoegen, maar dat hoeft niet eens. Gebruik hashtags zodat mensen die jouw onderwerp interessant vinden, jouw content zien. En klik ook zelf op die hashtags om de content van anderen te zien. Op die manier kun je jezelf én in de kijker spelen én nieuwe inspiratie opdoen. Een prachtige win-win.


Ik snap dat dit wel heel makkelijk klinkt zo, maar het werkt echt. Hoe actiever je bent op LinkedIn, hoe meer content je ziet die aansluit bij wat jij interessant vindt. Hoe verder je geïnspireerd raakt en hoe meer je te delen hebt. Ga het dus gewoon doen. Want zeg eens eerlijk: vind jij alle content die op jouw tijdlijn voorbij komt interessant? Ik niet. Ik heb mensen in mijn netwerk die zich bezig houden met onderwerpen waar ik echt niet warm van wordt. Maar wat het leuke is, is dat als ik ooit hoor dat iemand op zoek is naar onderwerp X, ik wel meteen aan diegene denk die regelmatig omhoog popt op mijn tijdlijn. Dus ook al ‘verveel’ je anderen met jouw content, het zorgt wel voor reminders en het zorgt ervoor dat je op het juiste moment in iemands gedachte op komt. En dát wil je!

 

Ik deel zelf redelijk wat op LinkedIn en er zijn dagen dat er precies nul likes en nul reacties binnen komen op een gedeeld stuk (mijn vriend en persoonlijke super-liker niet meegeteld :))

 

Maak je ook niet druk over het uitblijven van likes en comments. Alles waar je mee start moet groeien. Ook de interactie op jouw content. Ik deel zelf redelijk wat op LinkedIn en er zijn dagen dat er precies nul likes en nul reacties binnen komen op een gedeeld stuk (mijn vriend en persoonlijke super-liker niet meegeteld :)). Ik lig daar echt niet wakker van. Het ene stuk prikkelt blijkbaar meer dan het andere. En dat is helemaal oké. Neemt niet weg dat als mensen het hebben over het vormgeven van je zoektocht naar werk, het mentale proces rondom het zoeken naar werk en het positief blijven tijdens je zoektocht, ze hopelijk aan me denken. Want dáár gaat het om. Dat mensen weten waar jij blij van wordt, wat jij wil toevoegen aan de wereld.


Dus, laten we stoppen met ons enthousiasme alleen te verkondingen tijdens netwerkgesprekken, in sollicitatiebrieven en in elevator pitches en laten we het vooral ook online zichtbaar maken!


Liefs, Inge

0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page