top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Het belang van een goede mindset tijdens je sollicitatiegesprek


Je spot een prachtige vacature. Je bent meteen enthousiast en ziet je zelf al bijna werken bij deze organisatie. Je belt met de contactpersoon en hebt een leuk gesprek. Natuurlijk ga je schrijven. Je verzend je sollicitatie en een paar dagen wordt je gebeld. Je mag op gesprek komen! Whoehoe! Jouw dag kan niet meer stuk. Je bereidt je sollicitatie goed voor. Denkt na over jouw goede en slechte eigenschappen, wat je toevoegt aan het team, waarom de organisatie voor jou moét kiezen. Kortom: jij bent maximaal voorbereid om deze baan binnen te harken!


Mooi. Heel goed dat jij je tot in de puntjes hebt voorbereid. Heb je alleen al eens nagedacht over welke mindset je meeneemt in het gesprek? Heb je je daar ook op voorbereid? Je mindset is óók een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Wat ik daar precies mee bedoel? Laat het me je uitleggen.


Naarmate we wat langer op zoek zijn naar werk willen we vooral héél graag een nieuwe baan. Uiteraard wel een leuke baan waarin we worden uitgedaagd en waar we onszelf kunnen ontwikkelen. Maar we willen ook vooral heel graag weer aan de slag. En dat maakt ons kwetsbaar. Afhankelijk. En dat wil je niet.

 

Het gaat er niet om dat je kunt bewijzen dat je bij de organisatie zou passen, het gaat erom dat je actief bezig bent met de vraag ‘wil ik hier werken’

 

Veel mensen zien een sollicitatiegesprek als een soort van moment om te bewijzen waarom ze bij deze organisatie zouden horen. Een moment om die periode van onzekerheid ein-de-lijk af te kunnen sluiten. En mensen zijn dan vooral bezig met zichzelf in de kijker spelen in plaats van onderzoeken of ze wel bij deze organisatie wíllen werken.


Je mindset is daarbij belangrijk. Probeer een sollicitatiegesprek niet in te gaan met het idee ‘dit zou wel eens het eind van mijn werkloosheid kunnen betekenen’. Probeer er gelijkwaardig in te gaan: ‘dit is een mooie kans om te zien of ik een goede match voel met deze organisatie’. Let op: ik schrijf heel bewust een goede match voel met en niet ben voor de organisatie. Dáár zit het verschil. Het gaat er niet om dat je kunt bewijzen dat je bij de organisatie zou passen, het gaat erom dat je actief bezig bent met de vraag ‘wil ik hier werken’.


Om je voor te bereiden op die mindset is het belangrijk dat je van tevoren wat huiswerk doet. Dat je weet wat je belangrijk vindt in je werk. In welke bedrijfscultuur pas jij, wat vind je belangrijk in je werk? Welke randvoorwaarden moeten er voor jou sowieso zijn? Heb dit helder voor ogen en vraag hier actief naar. Hoe beter jij weet wat je wil, hoe beter jij kunt pijlen of je er wel of niet wil werken.

 

Werkloos zijn is niet leuk.

Wegkwijnen bij een organisatie die je niet gelukkig maakt ook niet.

 

Een sollicitatiegesprek gaat uiteindelijk over een wederzijdse klik. Dat betekent dat het ook voor jou goed moet voelen en dat de baan aan jouw voorwaarden voldoet. Natuurlijk kan je hier en daar concessies doen, maar als je merkt dat de klik er niet is, is het soms beter te bedanken. Werkloos zijn is niet leuk. Wegkwijnen bij een organisatie die je niet gelukkig maakt ook niet. Ga niet te afhankelijk je gesprekken in. Je weet wie je bent en wat je wil. Daar mag je voor gaan staan. Dat ben je waard. Echt!


Bij je volgende sollicitatiegesprek daag ik je uit je niet alleen goed voor te bereiden zoals je dat normaal doet, maar ook actief na te denken over de manier waarop je het gesprek in gaat (je mindset). Wat wil je bereiken? Wat is er nodig dat de organisatie jou mag aannemen? Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page