top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Het jaar afsluiten en vooruit kijken, júist als je op zoek bent naar een baan!


2020 was voor veel mensen niet echt een top jaar denk ik. Oké, het was niemands meest favoriete jaar. En dat is oké. Er zijn magere en vette jaren en 2020 was gewoon errug mager. Laten we eerlijk zijn. Het is dan ook niet gek dat je – in tegenstelling tot voorgaande jaren – nog niet dagelijks ‘geïnspireerd’ wordt door mensen die zeggen dat ze 2020 fantastisch vonden en #blessed zijn voor alles wat het jaar hun bracht. Ook is het verdacht stil op het gebied van het zetten van doelen voor 2021. Nergens zie je posts met: wordt volgend jaar joúw jaar?


Ik snap het, ik ben ook allang blij als we volgend jaar weer ‘gewoon een hapje kunnen eten’ en er weer eens een echt nieuwe serie of een nieuw seizoen op Netflix verschijnt. 2020 heeft ons wel geleerd dat de normale dingen in het leven ineens niet meer zo normaal kunnen zijn. Het heeft dingen in perspectief gezet. Wat is echt belangrijk in het leven? Waar draait het nou werkelijk om? En dan bedoel ik niet: samen Corona er onder krijgen of met z’n allen inzetten op een vaccin. Die Volgens mij heeft 2020 ons vooral laten zien hoe fijn close contact met dierbaren is. En hoe verdomde lastig het is als dat wegvalt.


Het contact met anderen is denk ik universeel. Maar ik hoop dat 2020 jou ook andere inzichten heeft gegeven. Zo heb ik geleerd dat een minder volle sociale agenda ook best lekker kan zijn. Dat ik dankbaar was dat de sportschool weer open ging (terwijl ik het ook zo heerlijk kan vervloeken om te ‘moeten’ gaan). Dat ik al die ‘extra’ tijd niet gebruikt heb om mezelf te ontwikkelen en 1000 online cursussen heb gevolgd. En dat ik daar meer dan oké mee ben. Dat mijn familie en mijn gezin ontzettend belangrijk voor me zijn. En dat ik graag buiten ben. Wandelen, picknicken, het maakt me niet uit. Maar opgesloten zitten in je eigen huis, daar ben ik niet voor gemaakt. Wat dat betreft ben ik dan ook meer dan dankbaar dat ik niet in Frankrijk of Spanje woon(de).


Ik daag jou ook uit om naar 2020 te kijken en voor jezelf te inventariseren wat het je bracht. Focus je niet op wat er niet was, maar kijk naar wat er wel is geweest. Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je geleerd? Welke dingen heeft het voor jou in perspectief gezet? Welke dingen wil je vasthouden? En welke dingen (in jouw gedrag) wil je aanpassen?

 

Definieer je jaar niet in termen van werkhervatting.

Kijk naar waar jij nog meer blij van wordt, wat jou gelukkig maakt.

 

Als je dat hebt gedaan, neem dan ook de tijd om vooruit te kijken. Wat hoop je – met enig realisme – dat 2021 je gaat brengen? Zoals ik al zei, ik hoop dat we op een gegeven moment weer een hapje buiten de deur kunnen eten. Ik hoop ook dat we weer mogen reizen, het liefst zou ik naar Azië gaan. Maar vooralsnog schat ik de kans klein in. En dat is oké. Wat wil ik dan? Welke plekken in Nederland hoop ik nog te zien? En als Europa tot de mogelijkheden behoort, waar ga ik dan heen? Denk na over de mogelijkheden die er zijn.


Juist als je zoekt naar werk is dat zo ontzettend belangrijk! Natuurlijk hoop je dat 2021 je die felbegeerde baan gaat brengen. En dat hoop ik ook voor jou. Maar eerlijk: we weten niet wat de arbeidsmarkt gaat doen. En je weet niet welke kansen en teleurstellingen er op je pad gaan komen. Dus probeer breder te kijken dan dat zoeken naar werk. Definieer je jaar niet in termen van werkhervatting. Kijk naar waar jij nog meer blij van wordt, wat jou gelukkig maakt. En denk na / fantaseer over hoe je dat kunt inbouwen in je dagelijkse gang van zaken. Waar kun je naartoe werken?


Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Maak dan eens een vision-board. Zoek plaatjes en teksten van dingen die jij graag zou willen voor 2021. Leef je een middagje uit met prit en glitterstiften (of een andere variant die je meer aanspreekt 😉) en maak het concreet. Ik ben niet het type die gelooft dat als je maar hard genoeg iets ‘wenst’ dat het dan op je pad komt. Ik geloof er wel in dat wanneer je concreet nadenkt over wat je zou willen en hoe je dit kunt doen, je méér kans hebt op succes. Dat wil niet zeggen dat alles lukt, maar je bent wel meer bezig in de goede richting. Dus: blik terug op 2020 en kijk vooruit naar 2021. Hoe kun je de regie pakken binnen de mogelijkheden die er zijn? Ik weet zeker dat je het een leuke oefening vindt en 2020 met een beter gevoel kunt afsluiten. Ook denk ik dat het je een mooie energieboost geeft om 2021 te starten. Zodat je – los van je zoektocht naar werk – van 2021 jouw jaar mag gaan maken.


Liefs Inge


Ps. De komende twee weken verschijnt er geen #happyunemployed blog. Ik ben groot voorstander van af en toe loskomen van je (zoektocht naar) werk. Dat is wat ik ga doen en dat is wat jij zou moeten doen. Richt je op je gezin, je familie, je dierbaren. De rest komt later. See ya next year!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page