top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Het vormgeven van je zoektocht naar werk


Zoeken naar werk is niet altijd makkelijk. Voor mensen die het niet kennen komt het vaak neer op: ‘Je schrijft een keer een brief, gaat netwerken, mag op sollicitatie komen en hoppa, we hebben een nieuwe baan’. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, wel een beetje moeilijker dan dat. Ik denk dat iedereen die werkzoekend is (geweest), weet dat het wel een beetje meer moeite en energie kost dan dat. Werk zoeken is investeren, keer op keer. Zonder dat je weet wat je er voor terug krijgt.


Om de zoektocht een beetje behapbaar te maken, is het belangrijk dat je hem vormgeeft op een manier die bij je past. Een manier waarbij je niet alleen de focus legt op productiviteit en output, maar ook kijkt naar het proces. Waarbij je aandacht hebt voor jouw energiebalans. Werk zoeken is investeren, en investeren betekent dat er tijd moet zijn om weer op te laden. Anders loop je (op den duur) gegarandeerd leeg. Maar hoe geef je jouw zoektocht vorm op een manier die bij je past?


Dat doe je door jouw zoektocht naar werk te craften. Crafting, vertaald vanuit het Engels, betekent vormgeven of boetseren. Het gaat er dus om dat jij jouw zoektocht op een manier vormgeeft die bij jou past. Zodat je onderweg energie kunt opbouwen en het zoeken duurzaam kunt volhouden. En zodat je het een beetje aangenaam (leuk?) kunt maken voor jezelf – met voldoende tijd om te genieten en te ontspannen. Je bent misschien werkzoekend, maar dat betekent niet dat het leven niet leuk meer mag zijn. Ook genieten en ontspanning zijn een wezenlijk onderdeel van de zoektocht naar werk!

Er zijn drie strategieën die je kunt hanteren om jouw zoektocht naar werk te craften:

Het verhogen van de energiebronnen

Hierbij richt je je op alle dingen die je energie geven. Waar word je blij van? Wat geeft je energie? Denk aan vrienden en familie, maar ook je hobby’s, sporten en andere dingen die je doet om weer op te laden. Maak jij voldoende tijd voor jouw energiebronnen? Hoe harder je werkt, hoe meer tijd je zult moeten besteden aan jouw energiebronnen. Immers, hoe meer je investeert, hoe meer je moet opladen. Wees eens eerlijk naar jezelf: geef jij meer dan je krijgt? Is het antwoord ‘ja’? Maak dan bewust meer tijd voor jouw energiebronnen!

 

Als je deze elementen integreert, ontstaat er balans. Zodat jij je zoektocht duurzaam kunt vormgeven.

 

Het verlagen van de belemmerende eisen

Hierbij richt je je op alles wat jou energie kost. Hoe kun je dit zo efficiënt mogelijk doen? Spendeer jij halve dagen online op zoek naar vacatures? Stel dan goede e-mailalerts in. Dat scheelt je heel veel tijd en energie. Zijn er andere dingen in jouw zoektocht waar je helemaal op leeg loopt? Ga eens rustig zitten en bedenk hoe je deze dingen kleiner kunt maken. Hoe kun je er voor zorgen dat ze je minder energie kosten? Kun je dingen slimmer/efficiënter/anders doen zodat je meer energie over houdt?

Het vergroten van de uitdagingen

Hierbij richt je je op het leren van nieuwe dingen. Stilstand is achteruitgang en dat geldt ook tijdens het zoeken naar werk. Je wil het gevoel hebben vooruit te komen, ergens naar toe te werken. Dit kun je doen door jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een video-cv of het voeren van een online sollicitatiegesprek, maar ook aan dingen die je altijd al eens hebt willen leren, maar waar je nooit aan toe kwam. Altijd al Chinees willen leren spreken? Go for it! Je uitdagingen hoeven niet per sé in je zoektocht te zitten. Het mag ook daarbuiten. Zolang jij maar niet het gevoel hebt dat je stilstaat.


Als je bovenstaande drie elementen inbouwt in jouw zoektocht naar werk, ontstaat er balans. Zo kun je vol energie in de wedstrijd blijven en met hoop en optimisme vooruit kijken!

Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page