top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Hoopvol blijven in jouw zoektocht naar werk


Vorige week schreef ik alles over de zin en onzin van omscholing. Ik deelde in die blog een oefening om eens te kijken naar welke vaardigheden jij mist om aan de slag te kunnen in aanverwante functies binnen jouw vakgebied. Misschien heb je de oefening gedaan, misschien ook niet. Stiekem legt de oefening de kern van hoop in het zoeken naar werk feilloos bloot. En over hoop vertel ik je vandaag nog veel meer! Want zonder hoop geen toekomst. Dus beter creëer jij voor jezelf zo veel mogelijk hoop in jouw zoektocht. Hoe je dat doet? Je leest het hier onder.


Hoopvol blijven in je zoektocht naar werk. Het klinkt zo makkelijk, maar er zijn dagen waarop het ó zo moeilijk is. Dagen waarop je even geen perspectief ziet, dagen waarop je de zoveelste afwijzing binnen hebt of dagen waarop het allemaal tegen zit, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Vooropgesteld: deze off-days mogen er zijn. Ze horen bij het zoekproces. Zonder downs geen ups. Maar het moet wel met elkaar in balans zijn, met liever meer ups dan downs. Hoop helpt hier bij, maar wat is hoop precies?


Hoop bestaat uit twee elementen: wilskracht en vertrouwen

  1. Wilskracht Gaat over de mate waarin je bereid bent te investeren in je doelen. Wil je een andere baan, dan zul je hier tijd, moeite en energie in moeten steken. De baan komt niet vanzelf. Hoe gemotiveerder jij bent om je doel te behalen, hoe groter jouw wilskracht. Is er geen wilskracht, dan is er vaak maar weinig hoop. Zo hoop ik bijvoorbeeld weer een beetje fit te worden na mijn zwangerschap als straks de sportschool weer open gaat. Ik ben bereid te investeren en ben dan ook hoopvol dat ik weer een stukje kan rennen zonder m’n hart hoog in mijn keel te hebben. Waar ik minder hoopvol voor ben, is mijn carrière als balletdanseres. Nu vind ik ballet niet interessant en ik ben ook precies nul bereid hier energie in te steken. Ik heb dus ook weinig hoop dat ik ooit een goede balletdanseres ga worden (en dat is helemaal oké).

  2. Vertrouwen Gaat over het geloof in een goede afloop. Hoe meer opties je hebt om je doel met goed gevolg te bereiken, hoe hoopvoller je bent. Als jij weet dat er 5 opties zijn om bij jouw doel te komen, dan heb je er meer vertrouwen in dat het lukt, dan wanneer je maar 1 optie hebt. Want als dat ene niet werkt, wat dan? Om hoopvol te blijven is het dus belangrijk dat je zoveel mogelijk opties hebt om bij jouw doel (die nieuwe baan) te komen. Hoe meer bedrijven je kent waar je aan de slag zou willen, hoe groter de hoop. Hoe meer mensen je kent, hoe groter de hoop, etc.


Wanneer je merkt dat je weinig hoop meer hebt in een goede afloop van jouw zoektocht naar werk, ben je waarschijnlijk door al je opties heen. Daarom is het belangrijk dat je gaat nadenken over nieuwe manieren om jouw doel te bereiken. Welke opties zijn er nog? Wat voor creatiefs kun je bedenken? Hou eens een kleine brainstormsessie met jezelf of met anderen om opties voor jouw zoektocht te generen. Schrijf alles op wat in je op komt, niets is te gek. Waarschijnlijk levert het je een mooi lijstje op met opties. De ene haalbaarder dan de ander, maar dat geeft niet. Na afloop zie je weer perspectief. Er is weer hoop!


Liefs, Inge


PS. Heb je de oefening van vorige week nog niet gedaan? Je checkt ‘m hier.

0 opmerkingen
bottom of page