top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Positiviteit boosten? Focus op dankbaarheid


Tijdens je zoektocht naar werk is het niet altijd makkelijk om positief te blijven. Soms zijn er enorme baaldagen, dagen waarop niets gaat zoals je had gewild of dagen waarop alles gewoon domweg tegenzit. En dat is oké. Die dagen horen er ook bij. Wanneer je echter merkt dat deze dagen toch wel met enige regelmaat aanwezig zijn, is het tijd om actie te ondernemen. Jij kunt wel een positiviteitsboost gebruiken! Hoe je dat doet? Door dankbaar te zijn.


Dankbaar zijn? Jazeker! Alles wat je aandacht geeft, groeit. Op een off-day kun je alleen maar zien wat er niet goed is in de wereld. Je geeft die kant van het leven aandacht. Dit kun je ook omdraaien. Hoe meer je je richt op de dingen die fijn zijn en waar je dankbaar voor bent, hoe duidelijker je ze gaat zien. Ze zijn er echt altijd, overal. Zelfs op donkere dagen. Ken je het gezegde ‘niet elke dag is goed, maar er zit iets goeds in elke dag’? Dat vind ik zo ontzettend mooi! Dit omvat precies de kern van dankbaarheid. Je focust je op de dingen die er wel zijn en bent daar bewust mee bezig.

 

Een fijne maaltijd, met liefde bereid door je partner, nemen we al snel voor lief.

Terwijl ook dat bijzonder is en het leven fijn maakt.

 

Maar hoe doe je dat nou, meer dankbaar zijn? Dit vraagt om een stukje mindfulness. Even stilstaan in het moment en genieten van wat er is. Wandel je buiten? Snuif dan de geur van het seizoen eens op. Luister naar de wind, de vogeltjes. Geniet van de warmte (of juist de kou). Het gaat erom dat je je even bewust richt op wat er is. Daarnaast kun je je jouw gevoelens van dankbaarheid ook trainen.


Dit doe je door bijvoorbeeld elke dag voor jezelf op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zelf doe ik dit al jaren; elke dag drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Soms zijn het grote dingen (onze dochter kwam dit jaar gezond ter wereld), soms zijn het kleine dingen (mijn partner had lekker gekookt). Groot of klein, het maakt niet uit. Zolang je er maar aandacht voor hebt en het niet als vanzelfsprekendheden ziet. Nu zullen niet veel mensen een geboorte als vanzelfsprekendheid zien, maar een fijne maaltijd, met liefde bereid door je partner nemen we een stuk sneller voor lief. Terwijl ook dat bijzonder is en het leven fijn maakt.

 

Wat we ook gedaan hebben, het zijn altijd de kleine dingen.

Ook als we uitgebreid zijn gaan shoppen.

 

Met mijn vriend bespreek ik ook iedere avond voor we gaan slapen wat ‘het leukste was’ die dag. Wat we ook gedaan hebben, het zijn altijd de kleine dingen. Ook als we uitgebreid zijn gaan shoppen. Het zijn altijd dingen als ‘je had lekker gekookt’ (jup, we houden van eten! ;-)), de wandeling met de hond was fijn. Dat onze dochter zo blij was toen ze ons weer zag na een dag werken… Dingen die zo gemakkelijk voor lief te nemen zijn, maar die het leven zo de moeite waard maken.


Door bewust stil te staan bij de dingen die jouw leven de moeite waard maken, ga je ze meer zien. Meer waarderen en minder als vanzelfsprekendheid zien. En dat vergroot je positiviteit enorm. Want ook een dag waarop je fietsband lek is, je in de file beland, alle stoplichten op rood staan en alles mis gaat zijn er dingen om dankbaar voor te zijn. Je moet er alleen bewust voor kiezen ze te zien. Maak daar werk van!

Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page