top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Vijf tips om veerkrachtig om te gaan met afwijzingen


Je kent het ongetwijfeld. Je ziet een vacature, helemaal in jouw straatje. Je voldoet aan alle eisen en denkt: yes, hier heb ik zin in! Je belt, hebt een leuk gesprek en schrijft een mooie brief. Je hoort een kleine week niets en dan ineens zit er een mail in je inbox. Dat ze je niet uitnodigen op gesprek omdat er kandidaten zijn wiens profiel beter aansluit. Jouw eerste gedachte: ‘Hoe dan?!’. Je voldeed immers aan alle eisen. Dit komt wel even binnen. Je had er namelijk echt zin in en zag jezelf al praktisch

werken in deze functie. Je begint aan jezelf te twijfelen… Was er iets mis met je brief? Was je cv niet goed? Heb je de verkeerde dingen benoemd? Misschien bel je nog met de organisatie, maar krijg je feedback waar je niet zo veel mee kunt.


En dan.. Dan moet je jezelf zien te herpakken. Hoe je dit doet? Dat vertel ik je met liefde. Want als we beter kunnen omgaan met de afwijzingen in het sollicitatieproces, kunnen we het onszelf een stuk makkelijker maken. Helaas kan ik niet voorkomen dat afwijzingen niet meer binnenkomen. Ze horen bij het zoekproces en zonder downs geen ups. Wel heb ik tips om ze mínder hard binnen te laten komen. Zodat je jezelf sneller kunt herpakken en veerkrachtig om kunt gaan met de mindere kanten van het solliciteren.


1. Laat je gevoelens de vrije loop. Afwijzingen doen pijn. Dat is nou eenmaal zo. En dat is oké. Maakt het je verdrietig? Ga een potje zitten huilen op de bank. Maakt het je boos? Reageer je af op een boksbal. Roept het andere emoties bij je op? Geef ze de ruimte. Hoe sneller je ruimte maakt voor je emoties, hoe sneller je door kunt. Want zeg nou zelf, een potje huilen lucht toch ook enorm op?

2. Verwacht niet teveel van jezelf deze dag. Sommige mensen zijn geneigd meteen door te stomen naar de volgende vacature. Zodra de afwijzing binnen is, slingeren ze het internet aan, en weer door… Mijn advies zou zijn om dat niet te doen. Wees de dag van de afwijzing lief voor jezelf. Ga iets doen waar jij behoefte aan hebt. Misschien is het een wandeling, sporten, bijkletsen met een vriend(in), het maakt niet uit. Als je maar iets doet waar je zin in hebt. Niet iets waarvan je vindt dat het moet.

 

Soms mogen we best even tegen onszelf zeggen 'Joh het is maar werk'. Gewoon, om het solliciteren wat minder groot te maken.

 

3. Vraag feedback. Snap je je afwijzing niet? Vraag dan om uitleg. Neem contact op met de organisatie en kijk of je iets kunt leren van de dingen die hun opgevallen zijn. Maar bedenk ook dat deze feedback hun mening is. Het is geen waarheid. Kun je je niet vinden in hun feedback? Leg het dan naast je neer. Je hebt het gevraagd, je kunt er niets mee. Ook goed. Als je er wel iets mee kunt, is het mooi. Dan kun je het gebruiken voor een volgende sollicitatie.

4. Neem afwijzingen niet persoonlijk. Deze is zo onwijs moeilijk, maar het is de sleutel tot relaxt solliciteren. Afwijzingen zijn nooit persoonlijk. Het zegt niets over wie jij bent en wat jij kunt. Afwijzingen zeggen iets over de keuzes die een organisatie maakt. Vertel dat echt regelmatig tegen jezelf. Je wordt niet afgewezen omdat er iets ‘mis’ met je is. Je wordt afgewezen omdat de organisatie andere keuzes maakt. Je weet niet wat hun motieven zijn, je weet niet wat hun ‘verborgen’ wensen zijn die niet in de vacature staan, etc. Afwijzingen zeggen dus alles over de keuzes van een organisatie, maar niets over wie jij bent of wat je te bieden hebt.

5. Wees dankbaar. En dan bedoel ik niet wees dankbaar voor de afwijzing. Nee, ik bedoel wees dankbaar voor al het andere in je leven dat er wél is. Je familie, vrienden, je gezondheid, het mooie weer, je hond, je hobby’s, de mooie bloemen langs de weg… You name it. Er zijn zó ontzettend veel mooie dingen om je heen. Heb hier bewust aandacht voor. Ze helpen je om dingen in perspectief te plaatsen en maken dat je je direct een stukje beter voelt. Soms mogen we best wel even tegen onszelf zeggen: ‘Joh, het is maar werk’. Gewoon, om het solliciteren minder groot te maken. Er is zo veel meer, en vaak zijn het de dingen waar het in the end écht om gaat.


Liefs, Inge

0 opmerkingen
bottom of page