top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Weg met schuldgevoelens – Werk zoeken is topsport!


Vorige week deelde ik mijn eerste inhoudelijke blog van de #happyunemployed reeks. Ik stond stil bij het belang van het ondernemen van activiteiten die energie geven, waar je van kunt opladen. Kortom: het doen van leuke dingen. Een van de meest gehoorde opmerkingen als ik hier over vertel is ‘Ja, maar Inge, als ik dat doe… dan voel ik me zo schuldig’. En dat snap ik. Veel werkzoekenden zouden namelijk het liefst gisteren nog aan de slag gaan.


Je solliciteert volop, zit uren achter je computer, netwerkt je een ongeluk. Maar het resultaat blijft helaas uit. En dan moet je ineens ‘leuke dingen’ gaan doen. Waarom dan? Zou mijn advies niet juist moeten zijn om nóg harder te solliciteren? Om een extra netwerkgesprek in te plannen in plaats van met een boekje in de tuin te gaan zitten? Of een sollicitatie te maken voor een functie die allicht passend zou kunnen zijn in plaats van te wandelen met de hond? Neen. Absoluut niet.

 

Een topsporter traint een aantal uren per dag, waarna hij zich richt op herstel. Deze tactiek zou jij ook mogen hanteren om oversolliciteren te voorkomen

 

Je kunt het zoeken naar werk vergelijken met topsport. Beiden hebben een lange aanloop en je moet veel oefenen om zo op de juiste momenten te kunnen pieken. Concreet betekent dit dat je redelijk wat sollicitaties verstuurt (de lange aanloop en het oefenen) om uiteindelijk tijdens een gesprek (het juiste moment) te kunnen pieken. Oké, dus solliciteren is topsport.


Laten we eens kijken naar de gemiddelde dag van een topsporter: hij of zij traint een aantal uren per dag, misschien in 1 lange, of 2 korte sessies en besteedt de rest van de dag aan herstel. Op deze manier kan het lijf herstellen en kunnen overtraining en nare blessures worden voorkomen. Dit patroon zou jij als werkzoekende ook moeten hanteren, zodat je oversolliciteren (jup, bij deze is dat een woord) en blessures (in de vorm van frustratie, moedeloosheid en demotivatie) kunt voorkomen.

 

Goed voor jezelf zorgen is geen 'spijbelen, uitkering trekken of lui zijn'

 

Ben je te fanatiek bezig met het uitzetten van sollicitaties (de aanloop en het oefenen) dan heb je te weinig energie over om uiteindelijk te kunnen pieken. Het is dus van vitaal belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zoektocht naar werk. Na een ochtendje werken aan je sollicitaties is het goed om te herstellen. Dit kun je realiseren door dingen te doen die energie geven. Inderdaad: het doen van leuke dingen! Dat is geen ‘spijbelen, uitkering trekken of lui zijn’, dat is goed voor jezelf zorgen.


Dus, de volgende keer dat je met een boekje in de tuin zit en een vaag, knagend schuldgevoel voelt opkomen, zeg dan tegen jezelf: ik ben hard aan het werken aan mijn herstel. Het is goed zo. Ik mag genieten, ik mag opladen, zodat ik morgen weer met frisse moed verder kan. Ga er maar eens mee oefenen. Het werkt echt!


Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page