top of page
  • Foto van schrijverInge

Komkommertijd: 5 tips voor hernieuwde motivatie in het zoeken naar werk


De zomer is in volle gang, de temperaturen schieten door het dak, werkend Nederland is met vakantie en op tv zijn niets anders dan herhalingen te zien. Het is overduidelijk komkommertijd. En dat merk je ook in jouw zoektocht naar werk. Niet alleen komen er minder vacatures online, ook jouw motivatie is bij tijd en wijlen ver te zoeken. En dat stoort je. Je zou zo graag je motivatie weer terug vinden en er vol voor gaan. Met goede hoop en vol energie. Hoe je dat doet? Vandaag deel ik 5 tips met je om jouw motivatie te verhogen. Niet alleen geschikt tijdens de hete zomermaanden, maar ook voor ieder ander moment waarop je even niet meer weet hoe je jezelf bij elkaar moet rapen. Komt ie:

1. Herontdek je ‘why’ Simon Sinek is er wereldberoemd mee geworden in organisatieland: het ontdekken van de ‘big why’ of wel het grote waarom. Waarom doen organisaties de dingen die ze doen? Waar staan ze voor? Wat willen ze bereiken en waar willen ze impact hebben? Een mooi middel voor organisaties, maar volgens mij ook zeer geschikt voor werkzoekenden. Want waarom solliciteer jij eigenlijk? Ja natuurlijk, omdat er brood op de plank moet. Maar dat bedoel ik niet. Wat wil jij veranderen in jouw werk? Waar wordt jij enthousiast van? Waarom werk je? Schrijf het eens voor jezelf op. Gegarandeerd dat jouw energie weer gaat stromen!

2. Doe het niet alleen Solliciteren is topsport en geen enkele topsporter traint 100% in zijn eentje. Leer daar van. Je hoeft het niet alleen te doen. Verzamel mensen om je heen die je steunen, je helpen, pushen en laten groeien. Je kunt hier denken aan familie en vrienden, maar ook aan collega-werkzoekenden. Ga met gelijkgestemden samen solliciteren. Motiveer en inspireer elkaar! Maar ook: klaag samen even steen en been over alles wat er mis gaat. Samen is het zo veel makkelijker dan alleen!

 

Bedenk dan eens wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen. Ben je naar hem/haar ook zo veeleisend? Of is het gewoon tijd om een beetje rustiger aan te doen?

 

3. Stel haalbare doelen Een nieuwe baan vinden is een erg groot doel en de weg er naartoe ziet er voor iedereen anders uit. Maak het doel kleiner, behapbaarder. Door jezelf bijvoorbeeld als doel te stellen ‘deze week verstuur ik 1 sollicitatie’ is de kans op succes veel groter dan wanneer je jezelf als doel stelt ‘ik moet een nieuwe baan vinden’. Iedere stap is er eentje dichter bij je einddoel. Iedere stap is belangrijk. Maak de stapjes daarom klein. Zodat je bewust merkt welk pad je loopt en welke vooruitgang jij al boekt – ook zonder het binnenhalen van die baan. Je bent zo goed bezig, heb daar oog voor!

4. Beloon jezelf Plan iets leuks voor jezelf nádat je een sollicitatiehandeling hebt uitgevoerd. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Solliciteren is niet altijd even leuk en soms moet je jezelf echt een schop onder je kont geven om aan de slag te gaan. Wetende dat jij daarna iets leuks mag doen, iets wat je energie geeft en waar je naar uit kijkt, helpt je om aan de slag te gaan en door te zetten! Die beloning hoeft overigens maar iets kleins te zijn. Luisteren naar je favo nummer, een aflevering van je favo serie, een wandeling, een tijdschrift in de tuin… Net waar jij behoefte aan hebt.

5. Wees lief voor jezelf Last but not least: wees lief voor jezelf. We zijn vaak zo ontzettend hard voor onszelf. We moeten van alles; dingen kunnen altijd beter, sneller en efficiënter. Merk je dat je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren? Bedenk dan eens wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen. Ben je naar hem/haar ook zo veeleisend? Of is het gewoon tijd om een beetje rustiger aan te doen? Het is oké om een baaldag te hebben, om even niets uit je handen te krijgen en er even géén zin in te hebben. Geef je over aan die gevoelens. Laat het er maar zijn. Waarschijnlijk komt er daarna vrij snel motivatie om weer iets te gaan doen. Soms mag je even een stilstaan, om daarna weer verder te kunnen.

Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page