top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: Als plan A niet werkt? Hoe maak je dan een steady plan B?


Een aantal weken geleden stelde iemand mij de vraag: Inge, wat kun je doen als plan A niet werkt? Hoe creëer je dan een degelijk plan B? Een terechte vraag, want wat als je een bepaalde functie voor ogen hebt of een bepaald doel wil bereiken en dat dit door allerlei omstandigheden niet lukt? Wat doe je dan? Ga je rigoureus voor iets anders of werkt een andere aanpak misschien beter? Ik neem je mee in mijn gedachten.


Zoals ik een aantal weken geleden al schreef in mijn blog over de zin en onzin van omscholing, ben ik niet zo van het rigoureus iets anders doen. Tenzij dat andere echt is wat je wil. Dan moet je er absoluut voor gaan en je dromen waar maken. Maar gedwongen een totaal ander carrière pad kiezen? Daar ben ik niet zo’n fan van. Maar wat dan wel?


Het belangrijkste in het zoeken naar werk is het gevoel te hebben dat je het doel (die nieuwe baan) kunt behalen. Hoe meer opties je hebt om hier te komen, hoe meer vertrouwen je hebt in een goede afloop. Dat vertrouwen om je doel te bereiken (+ het hebben van opties) is de essentie van hoop. Wanneer je merkt dat jouw plan A niet werkt, merk je ook dat je weinig hoop hebt. En om die hoop weer te vergroten, kun je twee dingen doen:

 

Ja, lekker makkelijk Inge. Ik hoor het je denken.

Maar ik bedoel het niet zo rigoureus. Ga er eens voor zitten, ik weet zeker dat je vertrouwen krijgt in jouw plan B!

 

Nieuwe opties bedenken:

Nieuwe opties bedenken om bij doel A te komen. Wee creatief, denk in mogelijkheden, welke paden heb jij nog niet bewandeld als het gaat om het behalen van jouw doel? Hoe meer jij er kunt bedenken – hoe onzinnig sommige opties ook zijn – het helpt je om weer vertrouwen te krijgen in jouw doel.

Je doel verleggen:

Ja, lekker makkelijk Inge. Ik hoor het je denken. Maar ik bedoel het niet zo rigoureus als het klinkt (want daar was ik immers niet van, weet je nog?). Kijk of er functies zijn die dicht tegen jouw doel-functie aan liggen. Wat zijn beroepen die dichtbij staan? Welke lijken je interessant? Wie ken je die je zou kunnen helpen? Welke ervaring mis je nog en hoe kun je deze op korte termijn vergaren? Ga er eens voor zitten, werk het uit en ik weet zeker dat je vanzelf vertrouwen krijgt in plan B! (of A.2 – het is maar hoe je het noemt)


Volgens mij zijn dit de kernelementen van een steady plan B: voldoende opties én een einddoel waar je in gelooft. Zijn er volgens jou nog andere elementen van belang? Laat het me dan weten in de comments, dat vind ik erg leuk!

Liefs, Inge


Wil je uitgebreid aan de slag met manieren om een plan B te maken? Om hoopvol en positief te blijven en jouw mindset een positieve boost te geven? Meld je dan nu aan voor ons Relaunch Yourself programma,

waarin we je in 6 weken alle tools geven om gemotiveerd en vol energie te blijven zoeken naar werk.

We starten op 3 augustus.

Ben jij er ook bij?

0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page