top of page
  • Foto van schrijverInge

#happyunemployed: 5 tips om sollicitatiemoeheid te voorkomen


Wie al langer op zoek is naar werk, kan last hebben van sollicitatiemoeheid. Je weet wel, dat het steeds moeilijker is om jezelf weer te motiveren een nieuwe brief te maken, je te verdiepen in organisaties, te netwerken. Dat algehele gevoel van bleehhggg, ik wil gewoon op de bank liggen en even niet meer solliciteren.


Mijn credo: werk zoeken is topsport. Het is investeren zonder dat je weet wat je er voor terug krijgt. Het is winnen of verliezen. Aan tweede worden heb je niets. Het is kortom keihard werken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je naar werk zoekt op een manier die bij je past en dat je er voor zorgt dat je voldoende energie opdoet gedurende je zoektocht. In dat kader vandaag 5 tips die jou helpen vol energie te blijven zoeken naar werk. Zodat je de sollicitatiemoeheid voor bent en lekker in de wedstrijd kunt blijven zitten.

 

Je kunt je energie - net als je geld - maar één keer uitgeven. Wees kritisch waar je het in investeert.

 

1. Solliciteer kritisch en niet teveel

De beste manier om sollicitatiemoeheid te voorkomen is door niet teveel te solliciteren. Huh, wat? Ja, solliciteer zo min mogelijk. Dat betekent niet dat je niets doet, het betekent da je kritisch solliciteert. Solliciteren kost veel energie en je kunt je energie – net als je geld – maar één keer uitgeven. Wees dus spaarzaam met het aantal sollicitaties dat je doet. Reageer alleen op functies waar jij écht blij van wordt. Hoe enthousiaster je bent over een functie, hoe makkelijker het is jezelf te motiveren te solliciteren. Investeer alleen in opties die jij ook echt ziet zitten.

2. Solliciteer op vaste momenten Zorg voor een goede planning van je sollicitatieactiviteiten. Geen enkele profvoetballer traint 40 uur per week. Zo kun jij ook niet 40 uur per week solliciteren. Werk met vaste momenten en vaste blokken. Hoe je dit concreet maakt? Je lees het in deze blog

3. Ontspan ontspan ontspan Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Wanneer je zoekt naar werk is er minstens zo veel tijd nodig voor ontspanning en energie op doen. Zorg dat je elke dag iets doet dat energie geeft. Het mogen kleine dingen zijn, of grote, dat maakt niet uit. Als er in iedere dag maar (het liefst een aantal) momentjes zijn waarin jij kunt ontspannen en opladen. Even niet bezig zijn met je zoektocht naar werk.

 

Je hebt misschien tijdelijk geen werk. So what?! Focus op de dingen die er wél zijn.

 

4. Daag jezelf uit Het is belangrijk om jezelf in je zoektocht naar werk te blijven uitdagen. Leer jezelf nieuwe vaardigheden aan. Volg online webinars, bezoek workshops voor werkzoekenden (denk aan events bij JobOn of Netwerken voor elkaar). Wat je ook doet: blijf niet stilzitten. Dit is het uitgelezen moment om tijd te besteden aan verborgen hobby’s. Dingen waarvan je altijd zei: als ik er de tijd voor had, zou ik … gaan doen. Ga dat doen! Nu is je moment!

5. Kies bewust voor positiviteit Het is soms lastig je positiviteit vast te houden in het zoeken naar werk. Richt je hier dan ook bewust op. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Omring jezelf met mensen die je energie geven en waar je blij van wordt. Focus op dankbaarheid en zing mee met je favo nummer. Zorg dat iedere dag momentjes heeft waarop je lacht, straalt en geniet van het leven. Oké je hebt misschien tijdelijk geen werk. So what? Het leven is te kort om alleen maar bezig te zijn met wat er niet is. Richt je daarom bewust op alle moois dat er wel is. Dat maakt je dag een stuk aangenamer! Liefs, Inge

0 opmerkingen

Comments


bottom of page